Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: «Θρίαμβος» για Λε Πεν οι δημοτικές εκλογές

Στο ναδίρ η συμμετοχή στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Προβάδισμα του Εθνικού Μετώπου σε αρκετούς δήμους. Μεγάλη αποδυνάμωση των σοσιαλιστών. Στο νήμα κρίνεται η μάχη για το Παρίσι μεταξύ σοσιαλιστών (PS) και κεντροδεξιάς (UMP). Σενάρια ανασχηματισμού.

Γαλλία: «Θρίαμβος» για Λε Πεν οι δημοτικές εκλογές

Ένα μεγάλο πλήγμα για τον Φρανουσά Ολάντ αποτελούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών της Γαλλίας. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για το Γάλλο πρόεδρο από τότε που ανέλαβε την εξουσία και η παράταξή του αποδυναμώνεται αισθητά, ενώ μεγάλος νικητής αναδεικνύεται το Εθνικό Μέτωπο της Ζαν Μαρί Λε Πεν, που αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του.

Το Εθνικό Μέτωπο (FΝ) κέρδισε τον πρώτο δήμο μετά από δύο δεκαετίες, ενώ αναμένεται να αναδειχθεί νικητής και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του FM στην πόλη Ενάν - Μπομόν κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, ενώ οι υποψήφιοι σε Μπεζέ, Αβινιόν και Περπινιάν αναμένεται να κερδίσουν τη δημαρχία στο δεύτερο γύρο. Όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις της εταιρίας Ipsos-Steria, το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε το 7% των ψήφων, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι υπέβαλε υποψηφιότητες σε περίπου 600 από τους 36.000 δήμους της Γαλλίας.

«Το FN είναι μια μεγάλη εθνική δύναμη. Έχει προβάδισμα σε τόσο μεγάλες πόλεις που αποδεικνύει ότι έχει εδραιωθεί. Οι Γάλλοι παίρνουν ξανά στα χέρια τους την ελευθερία τους. Σήμερα έλυσαν τα δεσμά, φέρνοντας το FN στην πρώτη θέση σε μεγάλες πόλεις και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειές σας να τους φοβίσετε» δήλωσε η ίδια η Μαρί Λε Πεν μιλώντας στο TF1.

Για τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ ο μεγαλύτερος εχθρός φαίνεται τελικά πως ήταν η αποχή καθώς πολλοί δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι προτίμησαν να μην ψηφίσουν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 54,72%, έναντι του 56,25% το 2008.

Στο δεύτερο γύρο, η μεγάλη μάχη θα δοθεί για το δήμο του Παρισιού όπου η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό  βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την υποψήφια του UMP, Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ.  Η απόπειρα των σοσιαλιστών όμως να κερδίσουν τη Μασσαλία απέτυχε καθώς ο υποψήφιός τους ήρθε τρίτος πίσω από το UMP αλλά και το Εθνικό Μέτωπο.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών ενδεχομένως να επηρεάσει τον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν καθώς ο κ. Ολάντ προχωρά σε πολιτική πιο φιλική για τις επιχειρήσεις. Υποσχέθηκε να μειώσει το υψηλό κόστος εργασίας και τη φορολογία».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v