ΗΠΑ προς Ε.Ε.: Αν χρειαστείτε αέριο, σας δίνουμε εμείς

Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδια για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενώ στηρίζουν κάθε ενεργειακό έργο που θα συνέβαλε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τι είπε ο Amos Hochstein σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΗΠΑ προς Ε.Ε.: Αν χρειαστείτε αέριο, σας δίνουμε εμείς

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Εφ' οσον όμως υπάρξει, οι ΗΠΑ θα την τροφοδοτήσουν με ποσότητες. Μάλιστα, το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ έδωσε άδεια για την εξαγωγή έξι φορτίων υγροποιημένου αερίου, εφόσον χρειαστεί να καλυφθούν τυχόν κενά.

Αυτό τόνισε με παρέμβασή του στο Athens Energy Forum 2014, ο Amos Hochstein, υφυπουργός για την ενεργειακή διπλωματία του State Department.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ευρύτερα σχέδια για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο για την κάλυψη αναγκών, ενώ στηρίζουν κάθε ενεργειακό έργο που θα συνέβαλε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το ανώτατο στέλεχος του State Department, με την παρέμβαση του θέλησε να τονίσει τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει αυτήν στιγμή στην παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ, κάτι που θα της επιτρέψει να αναλάβει ρόλο προμηθευτή άλλων χωρών.

Όπως είπε ο κ. Hochstein, αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου παγκοσμίως. Δεν κάνει πλέον εισαγωγές, ενώ από το 2016 θα είναι και εξαγωγέας φυσικού αερίου. Με τα δεδομένα αυτά οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αναλάβουν την προμήθεια χωρών της Ευρώπης με υγροποιημένο αέριο, αρκεί να ετοιμαστούν οι απαραίτητες υποδομές υποδοχής του.

Ο υπηρεσιακός υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον οποίο, όπως είπε ο ίδιος, στήριξε με κάθε μέσο η διπλωματία των ΗΠΑ, καθώς θα μείωνε τη εξάρτηση των χωρών της Νότιας Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Ο ίδιος τέλος τόνισε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσει σημείο σύμπτωσης συμφερόντων μεταξύ των εμπλεκομένων χωριών, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v