Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

Έντονο προβληματισμό από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στην Κίνα. Κατώτερα των προσδοκιών τα μεγέθη.

Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

Την εικόνα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου κατά 8,6% έναντι 9,7% το Δεκέμβριο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,8% από 13,1% το Δεκέμβριο.

Και στα δύο μεγέθη, τα τελικά στοιχεία είναι κατώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,5% και των λιανικών πωλήσεων κατά 13,5%.

Αναλυτές της Societe Generale εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις «ενδεχομένως να επηρεάζονται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς και κατά του αποπληθωρισμού».

Γεγονός πάντως είναι ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι το μείζον θέμα που απασχολεί τις αγορές κατά τις τελευταίες ημέρες. Τη Δευτέρα έγινε η πρώτη εταιρική χρεοκοπία στην Κίνα με Solar Chaori που δεν κατάφερε να καλύψει λήξη ομολόγου. Ακολούθησε η αιφνιστική βουτιά κατά 18% στις κινεζικές εξαγωγές που οδήγησε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας σε έλλειμμα και μάλιστα 14 δισ. δολ. Τα στοιχεία αυτά επηρέασαν σημαντικά τις αγορές και ειδικότερα τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, με το χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα να υποχωρούν σε πολυετή χαμηλά.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v