Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέντσι: Χτίζει πακέτο αντιλιτότητας για Ιταλία

Βρίσκεται μόλις ένα μήνα στην εξουσία και ήδη αλλάζει πολλά. Ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει ότι έχει 20 δισ. ευρώ στη διάθεσή του και ανατρέπει την πολιτική λιτότητας. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα για φορολογικές ελαφρύνσεις, αγορά εργασίας και δημόσιες δαπάνες.

Ρέντσι: Χτίζει πακέτο αντιλιτότητας για Ιταλία

Για την Ιταλία, λεφτά υπάρχουν και μάλιστα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Ματέο Ρέντσι, τα υπολογίζει σε 20 δισ. ευρώ. Αργότερα την Τετάρτη, η νέα κυβέρνηση της Ρώμης αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση με μείωση της φορολογίας και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανατρέποντας την πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών.

Ο εγχώριος Τύπος κάνει λόγο για Σούπερ Τετάρτη καθώς ο κ. Ρέντσι αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα ποιος θα ωφεληθεί από τις φοροελαφρύνσεις - οι επιχειρήσεις ή οι εργαζόμενοι – και πώς σκοπεύει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί στις 17:00 τοπική ώρα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

«Ποιος είπε ότι δεν έχω κάλυψη; Έχω τα χρήματα, έχω μέχρι 20 δισ. ευρώ» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Φτάνει με την αντίσταση, τις αμφιβολίες, εκείνους που βάζουν φρένο. Έχω τα νούμερα μπροστά μου». Επεσήμανε πως στόχος του είναι να κινηθεί γρήγορα ώστε η σχετική νομοθεσία να κατατεθεί τους επόμενους τρεις μήνες.

Πού θα βρει τα 20 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η εκτίμηση των 20 δισ. βασίζεται σε μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 7 δισ. ευρώ, σε πρόβλεψη για 6,4 δισ. από την ενίσχυση του στόχου για το έλλειμμα στο 3% (από 2,6% μέχρι πρότινος), 3 δισ. από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της χώρας που ανέρχεται στα 2 τρισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ από κεφάλαια που αναμένεται να επιστρέψουν από τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας.

«Ιταλοί αξιωματούχοι πάντως μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ το βράδυ της Τρίτης δήλωσαν ότι ο κ. Ρέντσι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μόνο τα μισά από τα 20 δισ. σε φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ευνοήσουν κυρίως τους μισθωτούς» αναφέρουν οι Financial Times.  Έντονες πάντως είναι και οι πιέσεις από την Confindustria – το μεγαλύτερο λόμπι εργοδοτών της Ιταλίας- να μειωθεί το κόστος εργασίας και η φορολογία για τις επιχειρήσεις.

Οι F.T. δηλώνουν επίσης ότι ο κ. Ρέντσι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας με πιο εύκολες διαδικασίες απόλυσης και πρόσληψης εργαζομένων, επιμήκυνση της περιόδου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, αποπληρωμή περίπου 60 δισ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και δαπάνες σε σχολικά κτίρια και κατοικίες για τους νέους.

Ο κ. Ρέντσι πάντως, πέτυχε ήδη την πρώτη του σημαντική νίκη αυτόn τον ένα μήνα που βρίσκεται στην εξουσία. Η προτεινόμενη νομοθεσία που αυξάνει το όριο εκπροσώπησης των κομμάτων στη βουλή (και με την οποία επιχειρείται να τερματιστεί η πολιτική αστάθεια στη χώρα) πέρασε από την κάτω βουλή. Τώρα, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μένει να πάρει το πράσινο φως και από τη Γερουσία της χώρας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v