Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Εύθραυστη ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή της τονίζει πως παραμένουν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στις οικονομίες της Ευρώπης. Η Γερμανία αναμένεται να "τρέξει" με 2,5% το β' τρίμηνο και η Γαλλία με 1%.

ΟΟΣΑ: Εύθραυστη ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη στις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, και τονίζεται από τις υποστηρικτικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και την μειωμένη επιβάρυνση του περιορισμού των προϋπολογισμών, ωστόσο η δραστηριότητα στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες είναι μικτή, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρεται, η ανάκαμψη προχωρά με καλό ρυθμό στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά λιγότερο ομοιόμορφα στην Ιαπωνία, ενώ στην ευρωζώνη παραμένει πίσω. Μια σειρά έκτακτων παραγόντων –όπως για παράδειγμα ο δριμύς χειμώνας στη Β. Αμερική και η αναμονή της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στην Ιαπωνία από 1ης Απριλίου- έχουν οδηγήσει σε ανομοιόμορφο ρυθμό ανάπτυξης.

«Η σταδιακή ανάκαμψη στις αναπτυγμένες οικονομίες είναι ενθαρρυντική, ακόμα και αν προσωρινοί παράγοντες έχουν μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τους πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες πιθανότατα θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε από το Παρίσι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Rintaro Tamaki.

«Καθώς παραμένουν εύθραυστα σημεία στην ευρωζώνη, η Ιαπωνία μόλις αρχίζει να αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές τις προκλήσεις, και με την Κίνα να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης, είναι κρίσιμης σημασίας οι αναπτυγμένες και οι αναδυόμενες οικονομίες να αναγνωρίσουν την αυξανόμενη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και για την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας», τόνισε.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,1% το β' τρίμηνο του 2014, η Ιαπωνία 4,8%, και η Βρετανία άνω του 3%. Στην ευρωζώνη όμως, παρά τη βελτίωση, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν των αναπτυγμένων οικονομιών.

Ο Οργανισμός αναφέρει πως παραμένουν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στην Ευρώπη, όπου οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) θα εμφανίσουν συνδυασμένο ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το α' τρίμηνο και 1,4% το β' τρίμηνο. Η Γερμανία προβλέπεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 3,7% το α' τρίμηνο και 2,5% το β' τρίμηνο, η Γαλλία περίπου 1% και η Ιταλία κάτω του 1% για κάθε τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v