Ecofin: Ψάχνει λύση για την εκκαθάριση τραπεζών

Πρόοδο αλλά όχι ακόμη συμφωνία διαπιστώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Οι διαφωνίες για τον Ενιαίο Μηχανισμό και το Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών. Οι κόντρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η τριβή με τους ευρωβουλευτές. Στόχος η συμφωνία εντός Μαρτίου.

Ecofin: Ψάχνει λύση για την εκκαθάριση τραπεζών

Σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένονται πάλι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γηραιάς Ηπείρου για το κρίσιμο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο πρώτο στάδιο των συνομιλιών που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ακόμη αποτέλεσμα.

Η Ε.Ε. αναζητά συμβιβαστική λύση για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών αλλά και το ταμείο που θα καλύπτει το κόστος στήριξης ή εκκαθάρισης τραπεζών, το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών. Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (που αναλαμβάνει και τον εποπτικό ρόλο του κλάδου) προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την ευρωζώνη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν υπάρχουν κοινά συμπεράσματα ως προς τους κανόνες λήψης αποφάσεων του νέου σώματος. Ανοιχτό είναι επίσης το χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση του ταμείου εκκαθάρισης, αλλά και για το πώς θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε προτάσεις περαιτέρω ενίσχυσης» του θεσμού αναφορικά με τη ρευστότητα του ταμείου δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και σημείωσε πως τόσο τα κράτη-μέλη, όσο και το ευρωκοινοβούλιο θέλουν συμφωνία εντός του Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προβάλλει τις μεγαλύτερες ενστάσεις στις προτάσεις της Κομισιόν και του ευρωκοινοβουλίου, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο μετά το χθεσινό Eurogroup. Ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί αποκάλυψε πάντως πως η Γερμανία είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει σε 8ετές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του νέου ταμείου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των προτάσεων που παρουσίασε πριν από έναν χρόνο ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο 55 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί μέσω της επιβολής εισφοράς στον χρηματοοικονομικό κλάδο. «Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη» δήλωσε ο ίδιος ο Μπαρνιέ μετά τη συνάντηση και συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως είναι εφικτή η συμφωνία για τα περισσότερα από τα θέματα που συζητάμε».

Η τραπεζική ενοποίηση και τα σημεία τριβής

Η τραπεζική ενοποίηση θα είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. από την εισαγωγή του ευρώ και στόχος της είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των υπερχρεωμένων κρατών και της εξάρτησής τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα. Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα αξίας 1,75 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,75% των τοποθετήσεών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, πρόκειται για την υψηλότερη έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικό χρέος από το 2006. Στην Ισπανία και την Ιταλία εκτιμάται ότι 1 στα 10 ευρώ του τραπεζικού συστήματος είναι δάνειο προς το κράτος.

Η ίδρυση του Ενιαίου Μηχανισμού όπως και του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των Τραπεζών είναι βασικό βήμα για την τραπεζική ενοποίηση. Τα κράτη-μέλη, όμως, διαφωνούν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πρέπει να επικυρώσει τις αποφάσεις.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκονται οι πολύπλοκες διαδικασίες για την εκκαθάριση μιας τράπεζας, καθώς αρκετές χώρες διστάζουν να παραδώσουν αυτές τις αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες και ζητούν μία δαιδαλώδη δομή αποφάσεων προκειμένου να ληφθεί η απόφαση να κλείσει μία τράπεζα. Το ευρωκοινοβούλιο από την άλλη πλευρά ζητά να μην υπάρχει καμία εμπλοκή των κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία και θέλει να ανατεθούν όλες οι αποφάσεις στην ΕΚΤ.

Εκτός αυτού, διαφωνίες υπάρχουν για το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου Εξυγίανσης. Οι κυβερνήσεις κάνουν λόγο για χρονοδιάγραμμα 10ετίας, ενώ το ευρωκοινοβούλιο ζητά το Ταμείο να είναι έτοιμο (και με επαρκή κεφάλαια) εντός τριετίας.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v