Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία "κλέβει" την Κριμαία παραδέχεται η Μέρκελ

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία να συμφωνήσει σε διπλωματική λύση πριν από τη Δευτέρα. Νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Ουάσιγκτον. Πιο κοντά στην αγκαλιά της Μόσχας η Κριμαία. Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς. Εμπορικές διευκολύνσεις 500 εκατ. σε Κίεβο από Ε.Ε.

Η Ρωσία κλέβει την Κριμαία παραδέχεται η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κρίνει ότι η κατάσταση στην Κριμαία προσομοιάζει με "προσάρτηση" της χερσονήσου από τη Ρωσία, όπως δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή.

"Μπορούμε ήδη να μιλάμε για προσάρτηση" είπε η καγκελάριος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU), λέγοντας ότι η Ρωσία "έκλεψε" την Κριμαία από την Ουκρανία. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, που μετέφερε τις δηλώσεις αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μέρκελ τόνισε ότι "αυτό δεν πρέπει να περάσει".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η καγκελάριος έχει δηλώσει από την Κυριακή ότι το δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι "παράνομο" και σήμερα επανέλαβε ότι θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση.

Ωστόσο, ταυτοχρόνως η Μέρκελ είπε ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί ο διάλογος με τη Μόσχα αλλά οι Ευρωπαίοι να θέσουν όρια στη Ρωσία, κυρίως μέσω των κυρώσεων που μπορούν να της επιβάλουν.

Διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βουλή της Κριμαίας

Την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία ανακήρυξε σήμερα το κοινοβούλιο της Κριμαίας, εν όψει του δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας υιοθέτησε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ουκρανία, που είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου. "Αυτό το έγγραφο είναι πολύ σημαντικό για το δημοψήφισμα και επίσης για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία", ανέφερε εργαζόμενος στο γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου της Κριμαίας στο RIA-Novosti, σύμφωνα με το Russian Today.

Το έγγραφο υιοθετήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου, 78 από τα 100 μέλη ψήφισαν υπέρ της διακήρυξης ανεξαρτησίας.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο εντολοδόχος πρόεδρος της χώρας, Aλεξάντερ Τουρτσίνοφ, η Ουκρανία θα σχηματίσει νέα εθνοφρουρά από βετεράνους στρατιωτικούς, ως απάντηση στις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία. Όπως τόνισε, η κακοδιαχείριση των ενόπλων δυνάμεων υπό τον προκάτοχό του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σήμαινε πως ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να ξαναδημιουργηθεί «ουσιαστικά από το μηδέν».

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η χώρα διαθέτει ετοιμοπόλεμο πεζικό μόλις 6.000 ανδρών, έναντι των 200.000 Ρώσων στρατιωτών στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Ο Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αποφάσισε να δημιουργήσει μια Εθνική Φρουρά, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών ως βάση. Στόχος θα είναι «να προστατευτούν οι πολίτες από εγκληματίες και εσωτερικές ή εξωτερικές επιθέσεις».

Συνομιλία Κέρι - Λαβρόφ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για τις «συγκεκριμένες προτάσεις» της Μόσχας και της Ουάσινγκτον με στόχο να διασφαλιστεί «η ειρήνη» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντάλλαξαν απόψεις για τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ομόνοια στη χώρα αυτή», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Εξάλλου ο Λαβρόφ δήλωσε στον Κέρι ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να καθορίσουν το μέλλον τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πάντως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε αν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών, όμως σημείωσε ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Κομισιόν: Εμπορικές διευκολύνσεις €500 εκατ. σε Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη να παρατείνει εμπορικές διευκολύνσεις 500 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία, αποσύροντας δασμούς σε μια σειρά από αγροτικά και άλλα προϊόντα για να βοηθήσει την ουκρανική οικονομία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Karel de Gucht, ανέφερε πως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και θα διαρκέσει ως την 1 Νοεμβρίου του 2014. Ως τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει πως θα έχει υπογράψει πλήρη εμπορική συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. De Gucht υποστήριξε πως η συνολική αξία των διευκολύνσεων ανέρχεται στα 487 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την απόσυρση των δασμών στα αγροτικά προϊόντα.

ΕΕ: Tη Δευτέρα η έναρξη κυρώσεων κατά Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία από την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην στρατιωτική της επέμβαση στην Κριμαία της Ουκρανίας.

«Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η απόφαση έχει στην πραγματικότητα ήδη ληφθεί, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Συνέπεια αυτού θα είναι η έναρξη (της ισχύος) των κυρώσεων την Δευτέρα», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς

"Θέλω να πω ότι είμαι ζωντανός" είπε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα, από τη Ρωσία όπου βρίσκεται, και συγκεκριμένα στο Ροστόβ-ον-ντον.

Ο Γιανουκόβιτς θέλησε να θέσει ένα τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν ότι έπαθε έμφραγμα και πέθανε, ενώ αμέσως μετά σχολίασε ότι αυτός είναι ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της Ουκρανίας.

"Στην Ουκρανία διαδίδουν φήμες για μένα... Θα ήθελα να πω ότι είμαι ζωντανός, αισθάνομαι καλά. Θυμάμαι ότι εξακολουθώ να είμαι ο μόνος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας αλλά και ο ανώτατος διοικητής. Είμαι ζωντανός! Δεν είμαι ένας σωσίας!"

Τόνισε ότι εκδιώχθηκε από την εξουσία με αντισυνταγματικό τρόπο και χαρακτήρισε παράνομες τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, καθώς δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμά της. Επίσης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην υποστηρίξει το αντισυνταγματικό πραξικόπημα.

«Η Ρωσία θέλει να υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας»

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας με την επέμβασή της στην Κριμαία.

«Δεν είναι μια διμερής σύγκρουση. Πρόκειται για ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που στόχο έχουν να υπονομεύσουν το σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας», είπε, σημειώνοντας πως η Ουκρανία παραμένει ανοικτή για «διαφανείς» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης, όπου η Μόσχα θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Έτοιμη για αντιπροτάσεις η Ρωσία

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει έτοιμη να υποβάλει αντιπροτάσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία στη βάση ενός νομοθετικού πλαισίου, την ώρα που η Δύση συνεχίζει να πιέζει για εύρεση λύσης, απειλώντας τη με περαιτέρω κυρώσεις.

Οι προτάσεις «θα έθεταν την κατάσταση στη βάση του διεθνούς δικαίου και λαμβάνουν υπ' όψιν όλα τα ουκρανικά συμφέροντα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημερώνοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Παρασκευή και οι ΗΠΑ πρότειναν λύσεις για την Ουκρανία, οι οποίες όμως δεν ικανοποιούν τη Μόσχα. Οι αμερικανικές προτάσεις περιελάμβαναν «ένα concept με το οποίο δεν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, διότι τα πάντα ορίζονται σε όρους υποτιθέμενης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και σε όρους αποδοχής τετελεσμένου (fait accompli)» δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v