Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Επαναξιολόγηση των collaterals στα προβληματικά δάνεια

Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει αύριο τον τρόπο με τον οποίον θα εξεταστούν οι ισολογισμοί των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης.

ΕΚΤ: Επαναξιολόγηση των collaterals στα προβληματικά δάνεια

Η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς το πώς ορίζονται τα προβληματικά δάνεια θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις στην ανακοίνωση που θα εκδώσει αύριο Τρίτη η ΕΤΚ για το πώς θα τεστάρει τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι λεπτομέρειες θα δώσουν στις 128 τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests την πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής γνώση ως προς το πώς θα εξεταστούν τα βιβλία τους από τους επιθεωρητές, που θα πρέπει να αποφασίσουν πόσα επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν.

Τα τεστ διενεργούνται με σκοπό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να ξεκαθαριστούν τα όποια προβλήματα αιωρούνται στις τράπεζες της ευρωζώνης, προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα επόπτη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων τον Νοέμβριο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ορισμένες τράπεζες για να αποφασίσουν αν ένα δάνειο έχει γίνει προβληματικό, θα είναι κατώτερες αυτών που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αναθεώρηση των στοιχείων των δανείων, ανέφερε μία από τις πηγές.

Οι κανόνες θα απαιτούν την εφαρμογή νέων αποτιμήσεων για οποιοδήποτε collateral δεν είχε αποτιμηθεί εντός ενός έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, ανέφεραν άλλες δύο πηγές, σημειώνοντας πως οι κανόνες θα συγκρίνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για τις απώλειες δανείων με αυτές εξωτερικών ελεγκτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v