Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Ισχυρή δέσμευση για χαμηλά επιτόκια ΕΚΤ

Δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση η ΕΚΤ αλλά δήλωσε έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά "όσο διάστημα απαιτείται". Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό. Πρώτη φορά δίνει πρόβλεψη για το 2016.

Ντράγκι: Ισχυρή δέσμευση για χαμηλά επιτόκια ΕΚΤ

Η ΕΚΤ είναι απολύτως αποφασισμένη να διατηρήσει ισχυρά επίπεδα πιστωτικής διευκόλυνσης και να λάβει και περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί, δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο η κεντρική τράπεζα δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση, καθώς όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι το βασικό σενάριο της τράπεζας επιβεβαιώνεται με τις προβλέψεις για ενίσχυση της ανάπτυξης στο 1,5% το 2015 καθώς κι επιστροφή του πληθωρισμού εντός στόχων το 2016. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, επανέλαβε στην αρχή των δηλώσεών του την ισχυρή δέσμευση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά «όσο διάστημα χρειαστεί»

Αναλυτές σχολιάζουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εξακολουθεί να φοβάται για πτωτικούς κινδύνους στην ανάπτυξη, αλλά μιλά πολύ περισσότερο από τις άλλες φορές για τις ενδείξεις οικονομικής βελτίωσης.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που μάλιστα για πρώτη φορά εκτείνονται έως το 2016. Το ευρώ εκτινάχθηκε έως το 1,3817 δολ. μετά τις νέες προβλέψεις που τον υπολογίζουν κοντά στον στόχο στα τέλη του 2016, και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να βιαστεί να προσφέρει πρόσθετη χαλάρωση στην παροχή ρευστότητας.

Οι δηλώσεις Ντράγκι

«Οι εξελίξεις συνάδουν με μετριοπαθή ανάπτυξη» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με πιο βραδύ ρυθμό και θα πρέπει να προωθηθούν πρόσθετες βελτιώσεις στην εγχώρια ζήτηση, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντράγκι παρέθεσε τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, από τις οποίες προκύπτει ότι αναμένεται μακρά περίοδος με χαμηλό πληθωρισμό, αλλά επιστροφή εντός στόχων στο 2016. 

Είναι η πρώτη μάλιστα φορά που οι προβλέψεις της ΕΚΤ εκτείνονται σε μεγάλο διάστημα, έως το 2016. Κατά το 2016 μάλιστα, η ΕΚΤ περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα έχει επιστρέψει κοντά στον επιθυμητικό στόχο του 2%, με ανάπτυξη περί το 1,7% στο δ' τρίμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ περιμένει ανάπτυξη ΑΕΠ  για το 2014 στο 1,2% (από 1,1% στην προηγούμενη εκτίμηση), 1,5% για το 2015 και 1,8% για το 2016. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί στο 1% φέτος, στο 1,3% το 2015 και στο 1,5% το 2016. 

Ουδέν νεότερον

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα ανακοινώσει στην εξέλιξη της συνέντευξης και των ερωταπαντήσεων με τους δημοσιογράφους, κάποιου είδους χαλάρωση των συνθηκών δανεισμού, ώστε να πολεμήσει τον ιδιαίτερα χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης και να στηρίξει την εύθραυστη ανάκαμψη.

Πάντως ο κ. Ντράγκι διασκέδασε αυτές τις προσδοκίες, καθώς δεν προχώρησε σε άρση της «αποστείρωσης» στο πρόγραμμα αγοράς  ομολόγων, που περίμεναν κάποιοι αναλυτές. Συγκεκριμένα είπε ότι οι συνθήκες στην αγορά χρήματος δεν δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση, που έτσι κι αλλιώς θα είχε περιορισμένη επίδραση.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Λίγο νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα το επιτόκια του ευρώ κατά την τακτική συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κράτησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, σε μια απόφαση ευρέως αναμενόμενη στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v