Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία από... εταιρική πτώχευση στην Κίνα

Η Shanghai Chaori Solar ανακοίνωσε αδυναμία πληρωμής 89,8 εκατ. γουάν στους επενδυτές για τόκους κεφαλαίων που δανείστηκε πριν δύο χρόνια, δημιουργώντας την προοπτική του πρώτου πραγματικού χρεοστασίου σε εταιρικό ομόλογο της Κίνας.

Αισιοδοξία από... εταιρική πτώχευση στην Κίνα

Δεν βλέπεις συχνά επενδυτές και οικονομολόγους να πανηγυρίζουν για στάση πληρωμής ομολόγου –εκτός κι αν συμβαίνει στην Κίνα, σχολιάζουν οι FT.

Χθες η Shanghai Chaori Solar ανακοίνωσε αδυναμία πληρωμής 89,8 εκατ. γουάν (14,6 εκατ. δολ.) στους επενδυτές για τόκους κεφαλαίων που δανείστηκε πριν δύο χρόνια, δημιουργώντας την προοπτική του πρώτου πραγματικού χρεοστασίου σε εταιρικό ομόλογο της Κίνας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο και άμεσα επικείμενο ένα εταιρικό χρεοστάσιο στην Κίνα, και πολλοί μάλιστα ελπίζουν ότι πράγματι θα συμβεί, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο την αποτίμηση του ρίσκου που κάνουν οι εγχώριοι επενδυτές.

Η Chaori δεν έχει χάσει ακόμη την προθεσμία αποπληρωμής του Μαρτίου, η οποία λήγει την Παρασκευή, που σημαίνει ότι μπορεί κάλλιστα να διασωθεί από τρίτα μέρη, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όταν αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες.

Και όχι μόνο η Chaori. Στον ευρύτερο κλάδο των εταιρικών ομολόγων, τον Ιανουάριο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε, ένα υψηλού προφίλ χρεοστάσιο σε προϊόν με αντίκρισμα σε ανθρακωρυχεία, που πληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την λήξη. Οι επενδυτές έλαβαν το κεφάλαιό τους, αλλά έχασαν τα δύο τρίτα των τόκων του έτους.

Ωστόσο οι επενδυτές δεν ανησυχούν, γιατί έως 80% τα ων εταιρικών ομολόγων της Κίνας προέρχονται απευθείας από κρατικές επιχειρήσεις ή επενδυτικές εταιρίες της τοπικής κυβέρνησης και θεωρούνται ασφαλή.

Αντιθέτως, πιστεύουν ότι ένα χρεοστάσιο σε μια συγκριτικά μικρή επιχείρηση όπως η εταιρία ηλιακής ενέργειας, Chaori θα δείξει ότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει στην αγορά ένα μάθημα και να αντιμετωπίσει την "ηθική απειλή" της αυτονόητης κρατικής εγγύησης,» όπως σχολιάζει οικονομολόγος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v