Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοητεύει ο πληθωρισμός παραγωγού ευρωζώνης

Χαμηλότερα των προσδοκιών για το δείκτη τιμών παραγωγού ευρωζώνης. Στο -0,3% τον Ιανουάριο. Τι θα πράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Απογοητεύει ο πληθωρισμός παραγωγού ευρωζώνης

Αρνητική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό παραγωγού στην ευρωζώνη, μόλις δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά μόλις 0,1%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός παραγωγού διαμορφώθηκε στο -1,4%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν -1,3%. Βασική αιτία ήταν η απότομη πτώση στο κόστος ενέργειας κατά 1,4%

Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός παραγωγού ευρωζώνης είχε διαμορφωθεί στο -0,8%. 

Τα νέα στοιχεία ενδεχομένως να εντείνουν τις ανησυχίες περί αποπληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη και να αυξήσουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να δράσει. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δήλωσε:

"Αυτή την στιγμή έχουμε επίπεδο πληθωρισμού σημαντικά κατώτερο από τον στόχο του 2% και το βλέπουμε αυτό για μία παρατεταμένη περίοδο" και συμπλήρωσε: "όσο περισσότερο μένει ο πληθωρισμός στο τρέχον επίπεδο τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος να μην επιστρέψει στον στόχο του 2% σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v