Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Επιμένει σε σταδιακή μείωση QE

Η Janet Yellen τόνισε πως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού δεν βρίσκονται σε προδιαγεγραμμένη πορεία, αλλά υπογράμμισε πως "χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή" στο outlook για να αλλάξει η στρατηγική της σταδιακής μείωσης.

Yellen: Επιμένει σε σταδιακή μείωση QE

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, επανέλαβε την Πέμπτη πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τη στρατηγική της σταδιακής περιστολής του προγράμματος χαλάρωσης, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει.

"H Fed πιθανότατα θα μειώσει τον ρυθμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού σε περαιτέρω μετρημένα βήματα σε μελλοντικές συσκέψεις" ανέφερε η κ. Yellen ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.

Παράλληλα τόνισε πως οι αγορές δεν βρίσκονται σε προδιαγεγραμμένη πορεία, αλλά υπογράμμισε πως "χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή" του outlook για να αλλάξει η στρατηγική της σταδιακής μείωσης.

Εν τω μεταξύ, η κ. Yellen έδειξε πως η κεντρική τράπεζα απομακρύνεται από την ιδέα της αύξησης των επιτοκίων αφότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ενώ στάθηκε και στην επιρροή των καιρικών συνθηκών στα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

"Βεβαίως και το ποσοστό της ανεργίας δεν είναι ένα επαρκές στατιστικό μέτρο για την μέτρηση της υγείας της αγοράς εργασίας.Καθώς προχωράμε σε μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση για την πορεία της αγοράς εργασίας, πρέπει να λάβουμε όλους αυτούς τους παράγοντες υπόψη" ανέφερε η κ. Yellen.

"Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, μια σειρά από οικονομικά στοιχεία δείχνουν ένα πιο αδύναμο επίπεδο κατανάλωσης από ότι περίμεναν οι αναλυτές. Ένα μέρος αυτής της αδυναμίας μπορεί να αντανακλά δυσχερείς καιρικές συνθήκες, αλλά στο σημείο αυτό είναι δύσκολο να πούμε πόσο" πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v