Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Συμβιβασμός $5 δισ. με Repsol για την YPF

Με συμβιβασμό 5 δισ. δολ. έκλεισε η σκληρή διαμάχη της Αργεντινής με την ισπανική Repsol για την κρατικοποίηση της YPF. Γιατί η Repsol δέχθηκε τα μισά από όσα διεκδικούσε. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τα μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου της Αργεντινής

Αργεντινή: Συμβιβασμός $5 δισ. με Repsol για την YPF
Μετά από μία σκληρή διαμάχη δύο ετών, η Αργεντινή κατέληξε σε συμβιβασμό 5 δισ. δολ. με την ισπανική Repsol για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ισπανικής εταιρείας ενέκρινε τη συμφωνία, η οποία τώρα πρέπει να λάβει την έγκριση των μετόχων της Repsol και του Κογκρέσου της Αργεντινής. Το Μπουένος Άιρες ευελπιστεί πως ο συμβιβασμός θα ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μαδρίτη, αλλά και για την πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας, καθώς πιστεύεται ότι η χώρα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο.

Το 2012, όταν το Μπουένος Άιρες πήρε υπό τον έλεγχό του το 51% της YPF και άφησε μόνο ένα μικρό ποσοστό στην Repsol, που ήλεγχε μέχρι τότε την εταιρεία. Η Repsol είχε στραφεί δικαστικά εναντίον της Αργεντινής, ζητώντας 10,5 δισ. δολ. Με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, για τον οποίο σύμφωνα με τον διεθνή οικονομικό Τύπο «πίεσε» και η ισπανική κυβέρνηση, η Αργεντινή θα αποζημιώσει την εταιρεία με 5 δισ. δολ. σε ομόλογα Αργεντινής. Αναλυτές της RBC Capital θεωρούν πως η συμφωνία είναι «εξαιρετικά θετική» για την Repsol καθώς της δίνει την απαραίτητη ρευστότητα για να προχωρήσει στα δικά της επενδυτικά σχέδια. Η κρατικοποίηση της Repsol της είχε άλλωστε στερήσει το 60% της παραγωγής της σε φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v