Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγία: Ψάχνει τρόπους να σταματήσει την άνοδο της κορόνας

Αν και η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν θα προχωρήσει ενεργά στην αποδυνάμωση της κορόνας, θα θέσει την ανταγωνιστικότητα ως πρωταρχικό στόχο του σχεδίου της, δήλωσε η πρωθυπουργός.

Νορβηγία: Ψάχνει τρόπους να σταματήσει την άνοδο της κορόνας

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, δεσμεύτηκε να υιοθετήσει πολιτικές για την αποτροπή της ενίσχυσης της νορβηγικής κορόνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να παραμείνει ανταγωνιστική η πιο πλούσια χώρα της Σκανδιναβίας, σε μια περίοδο που η τιμή του πετρελαίου παραμένει στάσιμη και τα κόστη αυξάνονται, μεταδίδει το Bloomberg.

Αν και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ενεργά στην αποδυνάμωση της κορόνας, ωστόσο θα θέσει την ανταγωνιστικότητα ως πρωταρχικό στόχο του σχεδίου της, σημείωσε η κα Solberg. «Θα πρέπει, βεβαίως, να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές μας δεν θα ενδυναμώνουν την κορώνα», συμπλήρωσε.

Η Νορβηγία, με την στήριξη του κρατικού επενδυτικού ταμείου ύψους 830 δισ. δολαρίων, αγωνίζεται να απορροφήσει μια πετρελαϊκή βιομηχανία η οποία έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε ολόκληρη την οικονομία –απειλώντας την ανταγωνιστικότητα ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Norsk Hydro, παρά την υποχώρηση 11% που κατέγραψε η κορώνα έναντι του ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Η υποτίμηση της κορόνας από το τέλος του 2012 λειτούργησε ως «μαξιλάρι» στην επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας το περασμένο έτος. Η Νορβηγία επηρεάζεται αρνητικά από το καταναλωτικό χρέος-ρεκόρ και από την μείωση των τιμών των κατοικιών μετά από ένα πενταετές ράλι. Το 2013 η οικονομία εξαιρουμένου του πετρελαίου, του αερίου και των εσόδων από τη ναυτιλία, εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2%, έναντι του 3,4% το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v