Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 2,5 ετών ο γερμανικός Ιfo

Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Ενίσχυση του Ifo στο 111,3, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στάσιμος. "Η κατανάλωση παραμένει το οχυρό της οικονομίας" εξηγεί ο Wohlrabe του Ifo.

Σε υψηλό 2,5 ετών ο γερμανικός Ιfo

Στο υψηλότερο επίπεδο δυόμιση ετών αναρριχήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Ifo ενισχύθηκε στο 111,3 το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δηλαδή στο 110,6.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται επιτάχυνση  της γερμανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 ενώ και η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με ενίσχυση του ευρώ στο 1,3773 δολ.

Ο Klaus Wohlrabe του γερμανικού ινστιτούτου διευκρινίζει πάντως πως οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι «αισιόδοξες, αλλά όχι σε ευφορία» Εξηγεί πως οι παραγγελίες για το βιομηχανικό κλάδο της χώρας παραμένουν η κινητήριος δύναμη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Υποστηρίζει ωστόσο πως και η κατανάλωση παραμένει το οχυρό της γερμανικής οικονομίας. Εξηγεί πως η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές επηρέασε οριακά τις γερμανικές επιχειρήσεις και πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα έχει μόνο μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στο γερμανικό επιχειρηματικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v