Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αντίθετη κατεύθυνση οι οικονομίες Γαλλίας -Γερμανίας

Ισχυρή ανάπτυξη στη Γερμανία δείχνουν οι δείκτες ΡΜΙ που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Προβληματίζουν τα στοιχεία για τη Γαλλία όπου ο κλάδος υπηρεσιών είχε τη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 9 μηνών.

Σε αντίθετη κατεύθυνση οι οικονομίες Γαλλίας -Γερμανίας

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Η Γαλλία φαίνεται πως επιστρέφει σε περιοχή ύφεσης, ενώ αντιθέτως η Γερμανία οδεύει για τη μεγαλύτερη οικονομική της επέκταση από το 2011..

Το ΡΜΙ του γαλλικού κλάδου μεταποίησης συρρικνώθηκε στο 46,9 από 48,9 τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές περιμέναν ανάκαμψη στο 49,4. Ο κλάδος υπηρεσιών είχε χειρότερη απόδοση των τελευταίων 9 μηνών, με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στο 46,9 ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 49,4.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα στη Γερμανία, όπου η θετική έκπληξη προέρχεται για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, από τον κλάδο υπηρεσιών. «Η Γερμανία αναπτύσσεται δυναμικά» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον της Markt και συμπλήρωσε: «Ο ΡΜΙ είναι σύμφωνος με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,7% το πρώτο τρίμηνο και θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη υψηλότερο ρυθμο ανάπτυξης».

Ο συνολικός ΡΜΙ στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 56,1 από 55,5 τον Ιανουάριο. Ο σχετικός δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών αναρριχήθηκε στο 55,4 από 53,4 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Ο ΡΜΙ μεταποίησης για τη Γερμανία υποχώρησε στο 54,7 από 56,5 τον Ιανουάριο, σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων καθώς οι αναλυτές είχαν θέσει τον πήχη στο 56,3. Ο Γουίλιαμσον υποστηρίζει πως η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας καθώς η επέκταση της οικονομίας είναι η μεγαλύτερη από το 2011. Τόνισε μάλιστα πως το 2014 θα είναι έτος ισχυρότερης παγκόσμιας ανάπτυξης και αυτό αναμένεται να ευνοήσει τον εξαγωγικό μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας.  «Οι γερμανικές εξαγωγές σίγουρα κερδίζουν το δικό τους μερίδιο στην πίτα καθώς βελτιώνεται η ζήτηση, και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τα γειτονικά της κράτη» δήλωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v