Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Στο τραπέζι η αύξηση των επιτοκίων

Υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων στο κοντινό μέλλον, τάχθηκαν ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed. Προβληματισμός για το ζήτημα της μελλοντικής καθοδήγησης.

Fed: Στο τραπέζι η αύξηση των επιτοκίων

Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάχθηκε υπέρ της σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη σύσκεψη του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα τα πρακτικά δείχνουν πως επιστρέφει στην ατζέντα της κεντρικής τράπεζας το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, με ορισμένα μέλη της FOMC να υποστηρίζουν πως η τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

"Ορισμένα μέλη έθεσαν το ενδεχόμενο για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων σχετικά σύντομα" αναφέρεται στα πρακτικά της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 28 με 29 Ιανουαρίου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε και το ζήτημα της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια. Σύμφωνα με τα πρακτικά "oι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως με το ποσοστό ανεργίας να πλησιάζει το 6,5%, θα πρέπει σύντομα η Επιτροπή να αλλάξει την μελλοντική της καθοδήγηση για να προσφέρει πληροφορίες όσον αφορά τις αποφάσεις της για τα επιτόκια μετά την υπέρβαση του ορίου".

Σημειώνεται πως η Fed έχει δεσμευτεί να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 6,5%. Ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 6,6%, κάτι που αναγκάζει την Fed να επαναπροσδιορίσει την μελλοντική της καθοδήγηση.

Ωστόσο όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά, τα μέλη της Επιτροπής δεν μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η μελλοντική καθοδήγηση. 

"Κάποια μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας ποσοτικής καθοδήγησης στην ίδια γραμμή με τα υφιστάμενα όρια, ενώ άλλα μέλη εκφράστηκαν υπέρ μιας ποιοτικής προσέγγισης που θα προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της Επιτροπής" σημειώνεται στα πρακτικά.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρέπει να συμπεριλάβουν στην ανακοίνωση τους τα ρίσκα στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ άλλοι τόνισαν πως η καθοδήγηση πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα αν ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v