Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒοΕ: Θεαματικές βελτιώσεις στην βρετανική οικονομία

Η ΒοΕ πιστεύει ότι η ανεργία διολίσθησε στο 7% τον Ιανουάριο, δύο χρόνια νωρίτερα απ'όσο περίμεναν οι αξιωματούχοι τον Αύγουστο, όταν επέλεξαν το 7% ως το σημείο στο οποιο θα αρχίσουν να μελετούν αύξηση στα επιτόκια.

ΒοΕ: Θεαματικές βελτιώσεις στην βρετανική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης καθώς η στρατηγική του «forward guidance», της δέσμευσης δηλαδή για διατήρηση χαμηλών επιτοκίων, αποδίδει, όπως τόνισε ο διοικητής Mark Carney.

Η Bank of England προβλέπει στην τακτική έκδοση της οικονομικής της έκθεσης ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα απ'όσο αναμενόταν παλαιότερα.

Η ΒοΕ προβλέπει για την ακρίβεια ότι η βρετανική οικονομία θα διευρυνθεί 3,4% φέτος σε σύγκριση με 2,8% που ήταν εκτίμηση του Νοεμβρίου.

Η ΒοΕ πιστεύει επίσης ότι τα επίσημα στοιχεία θα δείξουν ότι η ανεργία διολίσθησε στο 7% τον Ιανουάριο, δύο χρόνια νωρίτερα απ'όσο περίμεναν οι αξιωματούχοι τον Αύγουστο, όταν επέλεξαν το ορόσημο του 7% ως το σημείο στο οποιο θα αρχίσουν να μελετούν αύξηση στα επιτόκια.

Πάντως ο κ. Carney έσπευσε να διασκεδάσει τους φόβους για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες για την οικονομία και την αγορά εργασίας, πριν από οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

Τόνισε δε ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα και, ακόμη κι όταν αυξηθούν, θα παραμείνουν στο 2% με 3% για πολλά χρόνια (σε σύγκριση με το σύνηθες μέσο επίπεδο του 5% πριν την ύφεση του 2008). 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v