Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ εξετάζει "πολύ σοβαρά" το αρνητικό επιτόκιο

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης μιλά για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Δεν επηρεάζεται το στάτους του προγράμματος ΟΜΤ μετά την απόφαση των Γερμανών Δικαστών. Περιμένει νέο κύμα απομόχλευσης μετά τα στρες τεστ.

Η ΕΚΤ εξετάζει πολύ σοβαρά το αρνητικό επιτόκιο

Η ΕΚΤ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, ακόμη και σε αρνητικό έδαφος, αποκαλύπτει ο Benoit Coeure. Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την ΕΚΤ αλλά και στα επικείμενα τραπεζικά στρες τεστ.

Υποστήριξε πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη προσφυγής στο πρόγραμμα ΟΜΤ αγοράς κρατικών ομολόγων κατά συνέπεια, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας δεν επηρεάζει πολύ το στάτους του προγράμματος.

«Δεν βλέπουμε αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη. Βλέπουμε πολύ χαμηλό πληθωρισμό, που σιγά αυξάνεται από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα προς το 2%» δήλωσε επαναλαμβάνοντας παρόμοια θέση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό επίπεδο σε αρνητικό επίπεδο όμως, «θα ήταν μία πολύ χρήσιμη επιλογή» για να βοηθηθεί η ίση κατανομή των χρημάτων στην ευρωζώνη. «Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε πολύ σοβαρά. Αλλά μην περιμένετε πολλά» είπε.

Αναφερόμενος στη διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζών και των στρες τεστ δήλωσε: «Υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε νέο κύμα απομόχλευσης αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Προσωπική μου παράκληση στις εποπτικές αρχές είναι αυτό να γίνει μέσω άντλησης κεφαλαίων και όχι μέσω μείωσης των δανείων» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v