Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ανεβάζει τον στόχο ανάπτυξης στο 1,8%

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης για το 2014 προχωρά η Γερμανία. Απαντά στις επικρίσεις για τα μεγάλα πλεονάσματα. Κινητήριος δύναμη του γερμανικού ΑΕΠ θα είναι η εγχώρια ζήτηση και όχι το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Γερμανία: Ανεβάζει τον στόχο ανάπτυξης στο 1,8%

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη για την οικονομία της χώρας αναβαθμίζοντας τον στόχο ανάπτυξης για το 2014 στο 1,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,7%. Για τον επόμενο χρόνο προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Κινητήριος δύναμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αποδεικνύεται η εγχώρια ζήτηση, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει φέτος «βαρίδι» στη γερμανική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,1%. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση (5%) εκτιμάται ότι θα καταγράψουν οι εισαγωγές της χώρας. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το εμπορικό ισοζύγιο θα «στοιχίσει» 0,1% στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Επίσης προβλέπεται μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για το οποίο η Γερμανία έχει δεχθεί εντονότατη κριτική, ακόμη και από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, η ανάπτυξη θα προέλθει από την εγχώρια βιομηχανική και καταναλωτική βάση. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,4% με την στήριξη της ισχυρής αγοράς απασχόλησης, του χαμηλού πληθωρισμού, αλλά και των χαμηλών επιτοκίων. Ανάκαμψη προβλέπεται και στις επενδύσεις μετά τη μείωση του 2013. Οι προβλέψεις του υπουργείου κάνουν λόγο για αύξηση των δαπανών σε εξοπλισμό κατά 4% και σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατά 3,2%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v