Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική κρίση Ιταλίας: Όλα κρίνονται σε 48 ώρες

Η μάχη εξουσίας μεταξύ του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρένζι. Την Πέμπτη αποφασίζει το Δημοκρατικό Κόμμα αν θα στηρίξει την κυβέρνηση. Σενάρια για νέα κυβέρνηση ή και πρόωρες εκλογές.

Πολιτική κρίση Ιταλίας: Όλα κρίνονται σε 48 ώρες

Αντιμέτωπη ξανά με τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Ιταλία, σε μία «παραδοσιακή μάχη εξουσίας μεταξύ του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος ηγείται μιας εύθραυστης κυβέρνησης, και του Ματέο Ρένζι, του μεταρρυθμιστή ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος» όπως σχολιάζουν οι Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μάχη μεταξύ των δύο ανδρών έχει βγει πλέον στο φως «πυροδοτώντας σενάρια για νέα κυβέρνηση εντός λίγων ημερών».

Αφορμή για τη σύγκρουση ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Λέτα, που ανέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο, δήλωσε την Τρίτη ότι σύντομα θα παρουσιάσει νέους όρους συμφωνίας με τους κυβερνητικούς του εταίρους με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ύφεση. Το σχέδιό του περιλαμβάνει και ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συζητήσει τις προτάσεις του κ. Λέτα  και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού την Πέμπτη, «αλλά εκτιμάται ότι ο κ. Λέτα δεν θα καταφέρει να αποσπάσει τη στήριξη του κόμματος και θα αναγκαστεί να παραιτηθεί» αναφέρουν οι F.T.

«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο 88χρονος πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα μπορούσε να ζητήσει το Σαββατοκύριακό από τον κ. Ρένζι να σχηματίσει κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών» αναφέρει το δημοσίευμα. 

Την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα ζήτησε ανοιχτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κεντρώας Επιλογής Πολιτών (SC), το κόμμα που ίδρυσε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι και αποτελεί σήμερα τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού. «Ο Λέτα είναι ένας άνδρας με μεγάλη πείρα και ευαισθησία. Είμαι βέβαιος ότι κατανοεί και ο ίδιος την ανάγκη να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα, ξεκινώντας μια νέα φάση της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, με μια νέα κυβέρνηση και με διαφορετικό πρωθυπουργό» δήλωσε ο Αντρέα Ρομάνο.

Απορρίπτει πρόωρες εκλογές ο Ναπολιτάνο

O πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, απέρριψε την Τετάρτη το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, μετά την κόντρα του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τον ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος Ματέο Ρένζι.

"Ας μην λέμε ανοησίες" δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος κατά την επίσκεψη του στην Πορτογαλία, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται πως ως αρχηγός του κράτους ο κ. Ναπολιτάνο είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη εκλογών σε περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v