Koμισιόν: Ετοιμάζει πρόστιμo μαμούθ για Gazprom

Η ρωσική Gazprom δεν έχει ακόμα επιλύσει τις διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Πρόστιμο ως και $14,3 δισ. ετοιμάζει η Κομισιόν.

Koμισιόν: Ετοιμάζει πρόστιμo μαμούθ για Gazprom

Αντιμέτωπη με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η ρωσική Gazprom, καθώς δεν κατάφερε να επιλύσει τις διαφωνίες σχετικά με τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, δήλωσε ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την επίτευξη διακανονισμού σημειώνουν πρόοδο.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παραμένουν μεγάλες διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο η ρωσική εταιρεία καθορίζει τις τιμές και ότι θα επιβληθούν πρόστιμα εφόσον δεν "υπάρξουν προτάσεις που θα είναι αρκετά καλές για να εξαλείψουν τις ανησυχίες μας".

Όπως μεταδίδουν οι F.T., o κ. Almunia ανέφερε από το Λονδίνο πως η Κομισιόν έλαβε ικανοποιητικές εξηγήσεις από την Gazprom για δύο από τα τρία ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, τους περιορισμούς στην εξαγωγή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου και τις ρήτρες στα συμβόλαια της που συνθλίβουν τους ανταγωνιστές. "Αλλά για τις τιμές, δεν έχουμε λάβει ακόμα αυτό που περιμένουμε. Οπότε συνεχίζουμε να συντάσσουμε το κείμενο των αιτιάσεων μας, που μπορεί να υιοθετηθεί τους επόμενους μήνες” τόνισε.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην Gazprom μπορεί να ανέρχεται ως και τα 14,3 δισ. δολάρια.

Η Κομισιόν άνοιξε επίσημη έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς από την Gazprom τον Σεπτέμβριο του 2012, εστιάζοντας στην διαστρέβλωση του ανταγωνισμού και στην αύξηση των τιμών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v