Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Καθησυχάζει για αποπληθωρισμό

Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Βλέπει μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, αλλά όχι αποπληθωρισμό. Υπό εξέταση η διακοπή "αποστείρωσης". Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αναδυόμενες. Αμετάβλητο στο 0,25% το επιτόκιο.

Ντράγκι: Καθησυχάζει για αποπληθωρισμό

Η ευρωζώνη περνάει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί από σταδιακή ανοδική κίνηση, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

"Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη παραμένουν αδύναμες και οι νομισματικές και πιστωτικές δυνάμεις είναι υποτονικές. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ελεγχόμενες σε συμφωνία με τον στόχο για τη διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%" ανέφερε. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δεν βλέπει αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη και δεν διαπιστώνει κάποια ομοιότητα με την κατάσταση που βίωσε η Ιαπωνία για μία δεκαετία. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν είναι πολύ χαμηλότερος από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν πολύ πιο δυναμική ανάκαμψη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική όσο καιρό χρειαστεί και ότι επικυρώνει τη "μελλοντική καθοδήγηση". Όπως τόνισε τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

"Διατηρούμε τη μελλοντική μας καθοδήγηση. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο" σημείωσε.

Η αποστείρωση είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να διερευνήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Πρόσθεσε πως η διακοπή της διαδικασίας της αποστείρωσης κατά την αγορά κρατικών ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται, αλλά τόνισε ότι δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση.

"Είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που εξετάζουμε, δεν το συζητήσαμε, είχαμε μια γενική συζήτηση για όλα τα εργαλεία, αλλά πρέπει να σας πω ότι οι αρμόδιες επιτροπές στην ΕΚΤ έχουν εξετάσει όλα αυτά τα μέτρα, οπότε όταν έρθει η ώρα και αν αποφασίσουμε να ενεργοποιήσουμε τα μέτρα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Το ποια μέτρα θα αποφασίσουμε να ενεργοποιήσουμε θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις με τις οποίες θα είμαστε αντιμέτωποι" ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ποσοτική χαλάρωση (QE) δεν αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς και ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Σημειώνεται πως οι αναλυτές θεωρούν πως μια διακοπή της αποστείρωσης αποτελεί ουσιαστικά ποσοτική χαλάρωση, καθώς οδηγεί σε αύξηση της νομισματικής βάσης.

Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ σκοπεύει να αγοράσει μετοχές, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία συζήτηση για αγορά μετοχών. "Ειλικρινά δεν συζητήσαμε την αγορά μετοχών, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα" είπε.

Η ΕΚΤ δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να δράσει

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως ένας από τους λόγους που η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να μην λάβει κάποιο μέτρο στη σημερινή συνεδρίαση είναι και ότι περιμένει περισσότερες πληροφορίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία.

"Ο λόγος για τη σημερινή απόφαση να μην δράσουμε έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την ανάγκη να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες. Πρώτα από όλα, οι μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού, οι οποίες θα έρθουν στις αρχές του Μαρτίου, για πρώτη φορά θα περιλαμβάνουν προβλέψεις για το 2016 και αυτό αποτελεί σημαντική αλλαγή στην ανάλυσή μας" είπε.

Αρνητικά ρίσκα από αναδυόμενες

Οι εξελίξεις στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

"Η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθοδικά ρίσκα. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές χρήματος και στις συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι επακόλουθες αβεβαιότητες, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες" ανέφερε.

"Οι λόγοι για αυτήν την κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες είναι σχετικά πολύπλοκοι και έξω από τον έλεχο των αρχών της ευρωζώνης" πρόσθεσε. Τόνισε πάντως πως μέχρι σήμερα η ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα στις εξελίξεις στις αναδυόμενες.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,25%

Αμετάβλητο σε αρνητικό ρεκόρ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης, καθώς αναμένει την έκδοση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων για την οικονομία, τον επόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%, σε μια απόφαση αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό στις αγορές. Διατήρησε επίσης αμετάβλητο τοε πιτόκιο καταθέσεων που πληρώνει στις εμπορικές τράπεζες στο 0,0% και το επιτόκιο του μηχανισμού έκτακτου δανεισμού στο 0,75%.

Η απόφαση δεν ήταν εντελώς προεξοφλημένη, κάποιοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόσθετη μείωση των επιτοκίων, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για δράση εν όψει του κινδύνου αποπληθωρισμού

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v