Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και Αυστραλία προτιμούν οι πλούσιοι Κινέζοι

«Ουρές» σχηματίζουν οι χώρες για να «φιλοξενήσουν» τους πολυεκατομμυριούχους κινέζους που αποφασίζουν να «ξενιτευτούν».

ΗΠΑ και Αυστραλία προτιμούν οι πλούσιοι Κινέζοι

Περισσότερο από το ήμισυ των Κινέζων πολυεκατομμυριούχων είτε έχουν ήδη φύγει από τη χώρα τους ή σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, και διάφορες χώρες ανά τον κόσμο προχωρούν σε κινήσεις για να τους προσελκύσουν, δημιουργώντας μια νέα οικονομία που περιστρέφεται γύρω από την πώληση διαμονής.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες ότι το νέο πρόγραμμα βίζας - την πρωτοβουλία για τους «σημαντικούς επενδυτές» - το οποίο στοχεύει στους εύπορους, έτυχε πολύ θερμής ανταπόκρισης, με τους Κινέζους να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των 545 αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Το τμήμα μετανάστευσης και προστασίας συνόρων της Αυστραλίας γνωστοποίησε πως έχει ήδη χορηγήσει 65 τέτοιες βίζες σε Κινέζους, οι οποίοι έχουν «ρίξει» 325 εκατ. δολάρια Αυστραλίας στην οικονομία της χώρας.

Η Αυστραλία ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό περίπου πριν από έναν χρόνο με στόχο να προσελκύσει 700 μετανάστες και επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας ετησίως.

Παρόμοιες κινήσεις για την προσέλκυση πλούσιων Κινέζων έχουν επίσης ξεκινήσει οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, τα νησιά Κέιμαν και η Γκάμπια.

Στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 80% των αιτήσεων για το σχετικό πρόγραμμα έγιναν από πλούσιους κινέζους. Το αμερικανικό πρόγραμμα προβλέπει πως ο ξένος που θα επενδύσει τουλάχιστον 500.000 δολάρια σε εγκεκριμένη αμερικανική επιχείρηση έχει δικαίωμα να λάβει πράσινη κάρτα, αρκεί η επένδυση να δημιουργήσει 10 θέσεις εργασίας για αμερικανούς.

Στην Ευρώπη πολλά προγράμματα απαιτούν επένδυση στα ακίνητα –η Πορτογαλία για παράδειγμα προσφέρει δικαίωμα διαμονής και πιθανή ευρωπαϊκή υπηκοότητα, σε επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v