ΕΕ: Σε κοινή δημοπρασία 15 αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Οι διαχειριστές δικτύου και τα χρηματιστήρια ενέργειας πραγματοποιούν σήμερα για πρώτη φορά κοινή δημοπρασία προκειμένου να καθορίσουν τις τιμές ενέργειας της επόμενης ημέρας σε χώρες που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 75% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

ΕΕ: Σε κοινή δημοπρασία 15 αγορές ηλεκτρικής ενέργειας
Οι αγορές ενέργειας 15 ευρωπαϊκών χωρών, από τη Βρετανία μέχρι την Φινλανδία, ξεκινούν από σήμερα τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό τους από τότε που ξεκίνησε η απελευθέρωσή τους, την δεκαετία του 1990, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι διαχειριστές δικτύου και τα χρηματιστήρια ενέργειας πραγματοποιούν σήμερα για πρώτη φορά κοινή δημοπρασία προκειμένου να καθορίσουν τις τιμές ενέργειας της επόμενης ημέρας σε χώρες που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 75% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Η κίνηση έχει στόχο να εξομαλύνει τις διαφορές τιμών μεταξύ των κρατών μέσω ενός καλύτερου ελέγχου των διασυνοριακών ροών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

Η διαδικασία, που είναι γνωστή ως market coupling, είναι το μεγαλύτερο βήμα σε μια διαδικασία ενοποίησης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανάγκασε τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να ανοίξουν τις δραστηριότητές τους στον ανταγωνισμό την δεκαετία του 1990.

Η διασύνδεση της προμήθειας με τη ζήτηση μέσω του trading μπορεί να εξοικονομήσει στους καταναλωτές έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως, αφού θα επιτρέπει να γίνεται πιο αποδοτικά η ροή ηλεκτρικής ενέργειας προς αγορές που τη χρειάζονται περισσότερο, όπως είχε δηλώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το market coupling θα συνδέει την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Σουηδία και τη Βρετανία (εξαιρουμένης της Β. Ιρλανδίας), σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Nord Pool Spot.

Στην αγορά θα συνδεθούν πιθανότατα τον Μάιο η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους και οι Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v