Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Θετική η αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία

Η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να μειώσει την εκροή κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα και να μειώσει την πίεση στην τουρκική λίρα και στα συναλλαγματικά αποθέματα, εκτιμά η Fitch.

Fitch: Θετική η αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια επιβεβαιώνει την άποψη της Fitch ότι οι πολιτικές αρχές είναι προετοιμασμένες να προσαρμόσουν την νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν σοκ στην οικονομική σταθερότητα, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο διεθνής οίκος.

Σύμφωνα με την Fitch, η κίνηση μπορεί να μειώσει την εκροή κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα και να μειώσει την πίεση στην τουρκική λίρα και στα συναλλαγματικά αποθέματα.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα κάμψει την εγχώρια ζήτηση και ενδέχεται να ανανεώσει τις ανησυχίες για μια απότομη οικονομική προσγείωση. Τονίζει ωστόσο ότι η πτώση της λίρας και η βελτίωση των προοπτικών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά στην ευρωζώνη, μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των εξαγωγών και μια πιο γρήγορη προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει ότι η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι οι προσαρμογές στην νομισματική πολιτική είναι εφικτές παρά τις πολιτικές πιέσεις και την επιθυμία του Ερντογάν να μην μειωθεί η ανάπτυξη. Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε τα όρια των μακροπροληπτικών μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και του πληθωρισμού, καθώς και των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος για την ανάσχεση της πτώσης της λίρας.

Επιπλέον, η αύξηση στα επιτόκια θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την αξιοπιστία της ως θεσμού, υπογραμμίζει η Fitch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v