Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Κόβει κατά $10 δισ. τις αγορές ομολόγων

Πτωτικά αντιδρά η Wall μετά την απόφαση της Fed να περικόψει το πρόγραμμα χαλάρωσης κατά $10 δισ. και παρά την αναταραχή στις αναδυόμενες. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και βελτίωση της αγοράς εργασίας διαπιστώνει η κεντρική τράπεζα.

Fed: Κόβει κατά $10 δισ. τις αγορές ομολόγων

Κατά επιπλέον $10 δισ. (όπως και την προηγούμενη φορά) μείωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Fed, παρά την αναταραχή που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την μείωση του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων και χρεογράφων στεγαστικής πίστης κατά $5 δισ. έκαστο. Η Fed θα συνεχίσει από την 1 Φεβρουαρίου τις αγορές κρατικών ομολόγων με ρυθμό $35 δισ. και των χρεογράφων στεγαστικής πίστης με ρυθμό $30 δισ. (συνολικά 65 δισ.).

Η απόφαση είχε την στήριξη όλων των αξιωματούχων, παρά τις αναταράξεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Σημειώνεται πως είναι πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2011 που κανένα μέλος της επιτροπής δεν διαφώνησε. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed αναγνωρίζει ότι "η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε τα τελευταία τρίμηνα" και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει σε γενικές γραμμές να βελτιώνεται. H ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με πιο γρήγορο ρυθμό τους τελευταίους μήνες.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά $10 δισ., στα $65 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση το Δεκέμβριο, η Fed είχε αποφασίσει την μείωση των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων και χρεογράφων κρατικής πίστης στα $75 δισ. από $85 δισ. προηγουμένως.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Fed, ο Dow Jones βρέθηκε να υποχωρεί κοντά στο 1%.

Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Παράλληλα επανέλαβαν την δέσμευση τους να διατηρήσουν τα επιτόκια στα χαμηλά αυτά επίπεδα, μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 6,5%.

Επιπλέον, η Fed επισημαίνει ότι η στρατηγική της θα συνεχίσει να βασίζεται στα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας. Αν τα στοιχεία συνεχίσουν να στηρίζουν την πρόβλεψη για βελτίωση της αγοράς εργασίας και σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού προς το 2%, η Fed θα μειώσει το πρόγραμμα στις επόμενες συνεδριάσεις. “Ωστόσο, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού δεν βρίσκονται σε προκαθορισμένη πορεία” τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία με επικεφαλής τον Ben Bernanke, καθώς από την Παρασκευή τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας αναλαμβάνει η νυν αντιπρόεδρος Janet Yellen.

"Mε την Fed να αποσύρει σταδιακά την νομισματική χαλάρωση, οι επενδυτές προχωρούν στην πώληση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με οικονομικές ανισορροπίες, οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Αν η νομισματική σύσφιξη επιβραδύνει την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές ή πλήξει χρηματοοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο αδύναμη μεγέθυνση για τις ΗΠΑ και να επηρεάσει τους υπολογισμούς της Fed για αργότερα το 2014" ανέφερε αναλυτής στους FT.

Η νέα μείωση του προγράμματος δείχνει ότι η Fed συνεχίζει να αναμένει ισχυρή ανάπτυξη το 2014 και δεν ανησύχησε από την αδύναμη έκθεση για την αγορά εργασίας τον Ιανουάριο. Παραμένοντας στην ίδια γραμμή με την καθοδήγηση του κ. Bernanke για tapering $10 δισ. σε κάθε συνεδρίαση και σημαίνει ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα σταματήσουν στο τέλος του 2014.

Όπως εκτιμούν οι FT, η απόφαση σημαίνει ότι ο κ. Bernanke παραδίδει τα ηνία στην διάδοχο του Janet Yellen σε περιβάλλον σχετικής ηρεμίας, μετά από οχτώ ταραχώδη χρόνια κατά τα οποία πάλεψε με επιτυχία με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την Μεγάλη Ύφεση.

H σημερινή απόφαση της Fed αντανακλά την αποφασιστικότητά της να διακόψει ολοκληρωτικά το πρόγραμμα χαλάρωσης το 2014, ανέφερε στο Reuters διαχειριστής κεφαλαίων.

Αναλυτές της αγοράς σχολίαζαν στο πρακτορείο πως υπήρχε η προσδοκία μεταξύ επενδυτών ότι η Fed θα αντιδρούσε στην πρόσφατη αναταραχή που επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές και ίσως επανασχεδίαζε την πολιτική της.

H Fed έπραξε αυτό ακριβώς που ανέμεναν οι περισσότεροι και η ισχυροποίηση της πτώσης στη Wall συνέβη διότι ορισμένοι επενδυτές περίμεναν ότι στην ανακοίνωσή της θα αναφερόταν στην αναταραχή των αναδυόμενων αγορών, σχολιάζει τραπεζίτης της Well Fargo.

“Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η Fed το έπραττε», συμπληρώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v