Ισπανία: Εντυπωσιακά κέρδη τραπεζών από ομόλογα

Από το 2007, οι ισπανικές τράπεζες τριπλασίασαν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα. Το ράλι του τελευταίου έτους και οι μαζικές πωλήσεις τίτλων. Αλματώδης αύξηση στα κέρδη από trading για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ισπανία: Εντυπωσιακά κέρδη τραπεζών από ομόλογα

Παχυλά κέρδη αποκομίζουν οι τράπεζες της Ισπανίας από τη μεγάλη έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα της χώρας τους, με ορατό το θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία του χρηματοοικονομικού κλάδου της Μαδρίτης. «Η απότομη  αύξηση στα κέρδη από trading των ισπανικών τραπεζών είναι άμεσο αποτέλεσμα του carry trade που διεξάγεται στην ευρωζώνη, όπου οι τράπεζες από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται φτηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα» σχολιάζουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι ο φαύλος κύκλος μεταξύ εθνικής οικονομίας και τραπεζών δεν έχει σπάσει.

Οι ισπανικές τράπεζες έσπευσαν με μεγάλο ενθουσιασμό να εκμεταλλευθούν το έκτακτο σχήμα ρευστότητας της ΕΚΤ τριπλασιάζοντας τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα από την αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, οι ισπανικές τράπεζες είχαν τον προηγούμενο χρόνο κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 272 δισ. ευρώ, από μόλις 94 δισ. ευρώ το 2007.

Η αξία αυτών των ομολόγων εκτινάχθηκε κατά τον τελευταίο χρόνο, εξέλιξη που δελέασε αρκετές τράπεζες να πουλήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους αποκομίζοντας εντυπωσιακά κέρδη από trading. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, οι ισπανικές τράπεζες πούλησαν κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 33 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η Banco Sabadell ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελέσματα 2013, ανακοινώνοντας άλμα 170% στα κέρδη από trading, που άγγιξαν τα 1,48 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% των συνολικών ετήσιων εσόδων της τράπεζας). Επίσης, η Bankinter ανακοίνωσε αύξηση των κερδών από trading κατά 58% στα 229 εκατ. ευρώ.

«Υπήρξε μία περίοδος κατά την οποία οι επενδυτές ανησυχούσαν πολύ για την έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα. Η αγορά είχε φρικάρει» δήλωσε γλαφυρά ο  Daragh Quinn της Nomura και συμπλήρωσε: «Αυτή η απόδοση όμως, δεν είναι βιώσιμη. Το ερώτημα είναι λοιπόν, τι θα γίνει στη συνέχεια. Από πού μπορεί να προέλθει νέα βελτίωση»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v