Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα καταιγίδα στα νομίσματα των αναδυόμενων

Μετά την Ινδία και την Τουρκία, η Ν. Αφρική προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να στηρίξει το νόμισμα της χώρας. Απώλειες καταγράφει η τουρκική λίρα, το ραντ και το ρωσικό ρούβλι.

Νέα καταιγίδα στα νομίσματα των αναδυόμενων

Βουτιά πραγματοποιεί την Τετάρτη το ραντ της Νότιας Αφρικής, διολισθαίνοντας πάνω από 3%, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.

Η απόπειρα της κεντρικής τράπεζας να διακόψει την πτώση του νομίσματος ματαιώθηκε λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση, με το ραντ να οδηγεί ένα νέο sell-off στα νομίσματα των αναδυόμενων, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής λίρας.

Το ραντ, ένα από τα πιο ρευστά νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές, ενισχύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση αλλά στη συνέχει υποχώρησε περαιτέρω, στα 11,28 ραντ έναντι του δολαρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα υποχωρεί 1,7% στις 2,282 λίρες έναντι του δολαρίου, διαγράφοντας όλα τα κέρδη μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό ρούβλι κινείται 1,1% χαμηλότερα, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό έναντι καλαθιού νομισμάτων.

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής αύξησε τα επιτόκια δανεισμούς κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,5%, η πρώτη αλλαγή σε επιτόκια από τον Ιούλιο του 2012 και η πρώτη αύξηση από τον Ιούνιο του 2008.

"Η αγορά προσπαθεί να πει στις κεντρικές τράπεζες, πως πρέπει να είναι πιο επιθετικές και συνεπείς στην λήψη δράσης – δεν μπορεί να γίνεται με έκτακτες αποφάσεις" ανέφερε στους FT η Ishitaa Sharma, στρατηγικός αναλυτής στην Citi.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι επενδυτές δεν περίμεναν να αυξήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής, αλλά δεν εντυπωσιάστηκαν από την σχετικά μικρή αύξηση και τις διαβεβαιώσεις ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει επεκτατική.

"Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής έχει την άποψη, πως ανεξάρτητα από την αύξηση στο επιτόκιο repo, η νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική" ανέφερε η διοικητής της τράπεζας Gill Marcus, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τράπεζας. "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και δεν θα διστάσουμε να δράσουμε όπως πρέπει για να τηρήσουμε τον στόχο μας. Η πρωταρχική ευθύνη της τράπεζας είναι να διατηρεί υπό έλεγχο τον πληθωρισμό" πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στην Νότια Αφρική ήταν χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις τον Δεκέμβριο στο 5,4%, έναντι προβλέψεων για 5,6%.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αγνοώντας τις πολιτικές πιέσεις αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές, διπλασιάζοντας το εβδομαδιαίο επιτόκιο repo στο 10% από 4,5% και αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 12% από 7,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v