Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε σε συνέντευξη του στη WSJ ο Κlaus Regling, λέγοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέες περικοπές σε μισθούς.
"Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές και πιστεύω ότι η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της, γιατί οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε ως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί", ανέφερε. "Οπότε δεν υπάρχουν πολλά να περιμένουμε από το μέτωπο αυτό", τόνισε.
Ο ίδιος υποστήριξε πως έχει ολοκληρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
"Η Επιτροπή προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για φέτος και 1% του χρόνου. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οπότε έχουν καλύψει μεγάλη διαδρομή. Δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, εκτός από όσα έχουν ήδη γίνει", σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες περικοπές στα εισοδήματα.
"Έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής" επισήμανε. "Φυσικά όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται", ανέφερε.
"Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο" τόνισε.
O K. Regling υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα επιπρόσθετη οικονομική στήριξη, η οποία ωστόσο θα είναι πολύ μικρότερη από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης.
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε μελλοντικό πακέτο για την Ελλάδα, απάντησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μειώνεται και η ευρωζώνη αποκτά την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά στην παρούσα φάση δεν περιμένει κανείς από μια χώρα σε πρόγραμμα να αλλάξει τις διαδικασίες.
"Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το ΔΝΤ μειώνει σταδιακά τη συμμετοχή του. Στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν στο ένα τρίτο, στο δεύτερο είναι στο ένα δέκατο. Όσον αφορά την τεχνογνωσία, έχετε δίκιο, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί περισσότερο. Αλλά κανείς δεν περιμένει ότι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα θα αλλάξει τις διαδικασίες. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κάποια μέρα στο μέλλον, αλλά όχι στη σημερινή κατάσταση", απάντησε ο κ. Regling.
Ερωτώμενος για το πόσο ανησυχεί από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της τρόικας απάντησε:
"Η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα εισρεύσουν χρήματα και θα προκύψουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει καθυστερήσει μερικές φορές, αλλά υπάρχει η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα έρθει η αποστολή και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί. Υπήρξαν καθυστερήσεις και στο παρελθόν στην Ελλάδα, περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες".
Εν τω μεταξύ, ο κ. Regling επισήμανε πως δεν βλέπει τον κίνδυνο για βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως μέχρι πέρυσι οι τιμές αυξάνονταν. Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως στην περίπτωση της Ελλάδας η πτώση των τιμών καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες, γεγονός που είχε επίπτωση στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.
Επίσης υπερασπίστηκε τα προγράμματα διάσωσης που εφάρμοσε η ευρωζώνη, λέγοντας πως δεν βασίστηκαν αποκλειστικά στη λιτότητα.
"Ήταν ένα σημαντικό στοιχείο" υποστηρίξει. "Αλλά δεν είναι μόνο αυτό", πρόσθεσε. "Χρειάζονται και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα", τόνισε.
"Η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν προβλήματα με τις τράπεζες. Η Ελλάδα δεν είχε τραπεζικό πρόβλημα, ούτε η Πορτογαλία. Η Ελλάδα είχε κυρίως δημοσιονομικό πρόβλημα" υπογράμμισε ο Κ Regling, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ήταν το πιο ακραίο παράδειγμα.
"Είχαν έλλειμμα 15,6% πριν από πέντε χρόνια. Όταν είναι τόσο μεγάλο, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλοι είναι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Κάτι έπρεπε να γίνει, γρήγορα" ανέφερε, τονίζοντας πως σε άλλες περιπτώσεις η Ευρώπη ήταν πιο ευέλικτη.