Επίθεση Γερμανίας και Γαλλίας σε ΕΕ για τράπεζες

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσημα προσχέδιο νόμου για την χαλιναγώγηση των συναλλαγών με υψηλό ρίσκο στις 29 Ιανουαρίου, προτείνοντας μεταξύ άλλων την απαγόρευση του proprietary trading.

Επίθεση Γερμανίας και Γαλλίας σε ΕΕ για τράπεζες

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν σχηματίσει μέτωπο κατά των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαλιναγώγηση των πολύ μεγάλων τραπεζών, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπονομεύσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο που θα περιορίζει τις δραστηριότητες των πολύ μεγάλων τραπεζών.

To έγγραφο δεν αναφέρει ως συντάκτες την Γερμανία και την Γαλλία, αλλά πέντε τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως από πίσω βρίσκονται οι δύο χώρες, μαζί με την Ιταλία.

Η Κομισιόν θα προτείνει και επίσημα το προσχέδιο του νόμου για την χαλιναγώγηση των συναλλαγών με υψηλό ρίσκο στις 29 Ιανουαρίου. Ένα από τα μέτρα είναι και η απαγόρευση του proprietary trading σε τράπεζες που είναι μεγαλύτερες από ένα συγκεκριμένο μέγεθος. 

Σημειώνεται ότι το proprietary trading αναφέρεται στην πρακτική των τραπεζών να κάνουν επενδυτικά στοιχήματα στην αγορά με δικά τους χρήματα και όχι με αυτά των πελατών. 

"Η προσέγγιση αυτή μπορεί να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διακόψουν μια σειρά από δραστηριότητες που είναι χρήσιμες για την χρηματοδότηση της οικονομίας και την μετακίνηση σε άλλες χώρες ή σε οντότητες του σκιώδους τραπεζικού τομέα" σημειώνεται στο έγγραφο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v