Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας

Στο 2,2650 έναντι του δολαρίου κατρακύλησε η τουρκική λίρα. Η κεντρική τράπεζα δεν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων για να στηρίξει το νόμισμα από την κάθετη πτώση.

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα καθώς η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Έτσι, η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 2.2650 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση του overnight επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς στο 3,5% και του 7ήμερου repo στο 4,5%

Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί σημαντικότατες πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να μην αυξήσει τα επιτόκια, ενώ προωθεί τη χρήση των συναλλαγματικών διαθεσίμων για να χαλιναγωγηθεί η πτώση του νομίσματος. "Πιστεύω ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, καθώς θα ήταν ένα ασαφές βήμα που μπορεί να θέσει σε μόνιμη επιβάρυνση την οικονομία μας", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας NihatZeybekci, μόλις μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις αγορές και φτάνοντας τα επιτόκια δανεισμού σε υψηλά 18 μηνών.

Επισημαίνεται ότι πέρα από την εσωτερική αναταραχή με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τη χώρα, η τουρκική λίρα είναι επίσης θύμα και της πολιτικής της Fed. Όπως όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, έτσι και η τουρκική λίρα δέχεται πιέσεις από τη μείωση της ρευστότητας στην οποία στρέφεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v