Χαλάρωση κυρώσεων κατά Ιράν από ΕΕ και ΗΠΑ

Το Ιράν ανακοίνωσε πως διακόπτει από σήμερα την παραγωγή κατά 20% εμπλουτισμένου ουρανίου, βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Χαλάρωση κυρώσεων κατά Ιράν από ΕΕ και ΗΠΑ

Στην χαλάρωση κυρώσεων εναντίον του Ιράν προχώρησαν τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του Ιράν για πάγωμα των πυρηνικών δραστηριοτήτων. 

Η Ε.Ε ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για έξι μήνες την απαγόρευση παροχής ασφάλισης και μεταφοράς ιρανικού αργού πετρελαίου. Επιπλέον, αναστέλλει την απαγόρευση εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς ιρανικών πετροχημικών προϊόντων.

Παράλληλα, αναστέλλεται και η απαγόρευση συναλλαγής σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα με την ιρανική κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τώρα που το Ιράν εκπλήρωσε τη βασική υποχρέωσή του η αμερικανική κυβέρνηση "έκανε τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό των εξαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου". Με τον τρόπο αυτό οι έξι πελάτες που έχει αυτή τη στιγμή η Τεχεράνη θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο στα σημερινά, μειωμένα, επίπεδα για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν επίσης τις κυρώσεις σε βάρος μη Αμερικανών που εμπλέκονται σε συναλλαγές σχετικές με τις εξαγωγές πετροχημικών του Ιράν καθώς και σε εμπόριο χρυσού και πολύτιμων μετάλλων ή σε παροχή αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το Ιράν ανακοίνωσε πως διακόπτει από σήμερα την παραγωγή κατά 20% εμπλουτισμένου ουρανίου, βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει με τις παγκόσμιες δυνάμεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v