Εl Erian: Καλύτερο...αλλά όχι αρκετά το 2014

Ο El Erian προειδοποιεί πως υπάρχουν έξι λόγοι για τους οποίους δεν έχει διασφαλιστεί ακόμα το τέλος της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας, των υπερβολικών ανισοτήτων και των κρίσεων χρέους σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Εl Erian: Καλύτερο...αλλά όχι αρκετά το 2014

Το 2014 αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, υποστηρίζει ο El Erian, προσθέτοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να πανηγυρίσει κανείς για την οριστική ανάκαμψη των οικονομιών της Δύσης.

Όπως γράφει σε άρθρο του στο CNBC, η ανάπτυξη βρίσκεται σε ανοδική τροχιά καθώς προχωρά η εξυγίανση των ανεπτυγμένων οικονομιών και οι αναπτυσσόμενες αγορές σταθεροποιούνται. Η ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου έχει μειώσει τους κινδύνους για νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι οι εταιρείες θα μετατρέψουν τα ρευστά διαθέσιμα και την κερδοφορία τους σε υψηλότερες επενδύσεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και εργοστάσια. Και η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος δίνει στις κεντρικές τράπεζες μια καλύτερη ευκαιρία για να ομαλοποιήσουν τις νομισματικές τους πολιτικές.

Ωστόσο, ο El Erian προειδοποιεί πως υπάρχουν έξι λόγοι για τους οποίους δεν έχει διασφαλιστεί ακόμα το τέλος της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας, των υπερβολικών ανισοτήτων και των κρίσεων χρέους σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Πρώτον, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αν και υψηλότερη, δεν θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Κατά συνέπεια δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Παράλληλα, δεν θα σταματήσει την υπερβολική διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων.

Δεύτερον, η νομισματική πολιτική της Fed βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς βγαίνει σταδιακά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ενισχύει τη χρήση της μελλοντικής καθοδήγησης.

Τρίτον, ορισμένες σημαντικές αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Τουρκία δεν έχουν βρει το κατάλληλο μείγμα μέτρων για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τέταρτον, δεν είναι βέβαιο πως θα υποχωρήσει η πόλωση στο Κογκρέσο και μαζί της και η δυσλειτουργία σε αυτό.

Πέμπτον, η τεράστια βελτίωση στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε κέρδη για την πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα η ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό πυρήνα, ειδικά της Γερμανίας, είναι αντιμέτωπη με αντίθετους ανέμους από την ενίσχυση του ευρώ έναντι του γεν.

Τέλος, η δυνατότητα του ευρωπαϊκού συστήματος να συμβιβάσει τις αποστάσεις μεταξύ των κρατών μελών συνεχίζει να υπονομεύεται από διαρθρωτικές αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου ελλείμματος εκπροσώπησης.

Όπως υπογραμμίζει ο El Erian, η βασική πρόκληση για το 2014 θα είναι να μετατραπούν οι σημερινές βελτιώσεις στην οικονομία διεθνώς σε ένα σημείο εκκίνησης για πιο ισχυρή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Για να συμβεί αυτό, οι πολιτικοί αξιωματούχοι πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω από το να συγχαίρουν ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το τριπλό πρόβλημα της χλιαρής ανταπόκρισης από την πλευρά της προσφοράς, της ανεπαρκούς ζήτησης και του υπερβολικού χρέους.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v