Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φινλανδία: Εμπόρευμα το Bitcoin

Η Κεντρική Τράπεζα της Φινλανδίας αποφάσισε πως το Bitcoin δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό του νομίσματος ή του οργάνου πληρωμής.

Φινλανδία: Εμπόρευμα το Bitcoin

Το Bitcoin δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό ενός νομίσματος ούτε μιας μορφής ηλεκτρονικής πληρωμής στη Φινλανδία, όπου η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει το λογισμικό ως εμπόρευμα, μεταδίδει το Bloomberg.

«Δεδομένου του ορισμού του επισήμου νομίσματος, όπως ορίζεται δια νόμου, (το Bitcoin) δεν είναι κάτι τέτοιο. Επίσης δεν είναι όργανο πληρωμής, διότι ο νομός ορίζει ότι ένα όργανο πληρωμής πρέπει να έχει κάποιον εκδότη που θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του», ανέφερε η Paeivi Heikkinen, επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της Τράπεζας της Φινλανδίας. «Σ' αυτή τη φάση συγκρίνεται ευκολότερα με τα εμπορεύματα».

Η Φινλανδία είναι η τελευταία χώρα που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην έλευση των εικονικών νομισμάτων που δεν ελέγχονται από οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα ή κυβέρνηση. Την ώρα ρυθμιστικές αρχές ανά την Ευρώπη προειδοποιούν για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση τέτοιου λογισμικού ως υποκατάστατου του πραγματικού χρήματος, οι αρχές αγωνίζονται να σχεδιάσουν πλαίσια για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από πιθανές απώλειες της οποίες δεν μπορούν νομικά να ανακτήσουν.

Σημειώνεται ότι στην Σκανδιναβία, και η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε ότι το Bitcoin δεν είναι νόμισμα, ενώ στη Δανία η αρμόδια χρηματοπιστωτική αρχή δήλωσε πως συντάσσει συστάσεις προς τους νομοθέτες ως προς το πώς να αντιμετωπίζουν το Bitcoin και τους ανταγωνιστές του.

Παγκοσμίως, το Bitcoin έχει «ανάμικτη υποδοχή», με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να απαγορεύει στις τράπεζες να χειρίζονται εικονικό χρήμα, ενώ στις ΗΠΑ η Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων (IRS) δεν έχει δώσει οδηγίες για το Bitcoin, παρά μόνο δήλωσε ότι εξετάζει το θέμα και ότι παρακολουθεί τα ψηφιακά νομίσματα και τις συναλλαγές από το 2007. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος γερουσιαστής του Τέξας Steve Stockman δέχεται Bitcoins ως δωρεά για την εκστρατεία του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v