Μπαρνιέ: Ζητά απαγόρευση του prop trading από το 2018

Το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει σχέδιο προτάσεων του επιτρόπου Μπαρνιέ που απαγορεύει το proprietary trading για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες από το 2018. Οι ενστάσεις του ευρωκοινοβουλίου.

Μπαρνιέ: Ζητά απαγόρευση του prop trading από το 2018

Το ενδεχόμενο απαγόρευσης του proprietary trading (των συναλλαγών που κάνει μία τράπεζα για ίδιον όφελος) μέχρι το 2018 αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με προσχέδιο προτάσεων του αρμόδιου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ που αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Βάσει του ίδιου εγγράφου, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν περιθώριο επίσης μέχρι το 2018 για να αποφασίσουν εάν ορισμένες τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε διάσπαση των δραστηριοτήτων trading ώστε η κεφαλαιοποίησή τους να διαχωρίζεται από τη λιανική τραπεζική.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αφορούν τις τράπεζες που θα χαρακτηριστούν από τις ρυθμιστικές αρχές «συστημικά σημαντικές» σε παγκόσμιο επίπεδο ή θα ξεπερνούν κάποια συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά όρια. Στο προσχέδιο των αποφάσεων περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας ειδικότερα στα repo.

Ο κ. Μπαρνιέ έχει δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσει προτάσεις για τη δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι να λήξει η θητεία του, δηλώνοντας ότι αποτελεί βασικό τμήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αρκετοί ευρωβουλευτές ωστόσο έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους.

«Δεν βλέπω γιατί πρέπει να φέρουμε το θέμα τώρα» αναρωτιέται η Σάρον Μπόουλς, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου και συμπληρώνει: «Εάν σκεφτούμε ρεαλιστικά, η Κομισιόν χρειάζεται να περιμένει σε αυτό και να προχωρήσει σε νέες διαβουλεύσεις με τον νέο επίτροπο».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v