Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμιση προβλέψεων από Παγκόσμια Τράπεζα

Διαπιστώνει ουσιώδεις αλλαγές στη διεθνή οικονομία. Αναβαθμίζει τον στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% για το 2014. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος παίρνουν και πάλι τα ηνία ανάπτυξης. Οι κίνδυνοι για τις αναδυόμενες από τη Fed.

Αναβάθμιση προβλέψεων από Παγκόσμια Τράπεζα

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη διεθνή ανάπτυξη προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, αν και προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2014 δεν είναι άλλος από την αλλαγή πολιτική της Fed και τον αντίκτυπο που αυτή θα επιφέρει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στο βασικό της σενάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει διεθνή ανάπτυξη στο 3,2% για το 2014 (έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 3%) από 2,4% τον προηγούμενο χρόνο. Εκτιμά μάλιστα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς ΑΕΠ θα διατηρηθεί στο 3,2% για την επόμενη διετία. 

"Η πορεία των προηγμένων οικονομιών ανακτά τη δυναμική της και αυτό θα πρέπει να στηρίξει και την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες" δήλωσε ο Jim Yong Kim, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ανακοίνωσή του. Για τις χώρες υψηλού εισοδήματος άλλωστε, η Τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της στο 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης 2%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2,8% από 1,8%. "Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αναπτύσσονται. Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια έχουμε δύο μηχανές που τραβούν το τρένο της παγκόσμιας ανάπτυξης", δήλωσε ο Andrew Burns, που υπογράφει την έκθεση.

Πράγματι, η αλλαγή είναι ήδη εμφανής στην ευρωζώνη, όπου μόλις την προηγούμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,8%. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει μάλιστα πως η ευρωζώνη γυρνά σελίδα. Επισημαίνει πως η πολιτική και χρηματοοικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή έχει υποχωρήσει, ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναπτύσσονται και πως στην Ελλάδα και στην Ιταλία διαπιστώνεται περιορισμός της ύφεσης. Έτσι, η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις του 2014 για την ευρωζώνη κατά 0,2%, στο 1,1%.

Ο δρόμος για την παγκόσμια οικονομία, όμως, δεν είναι ανοιχτός. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρά στη σταδιακή μείωση της ρευστότητας που παρείχε στις αγορές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία διεθνώς κατά το 2014, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα επιφέρει στις αναπτυσσόμενες αγορές. Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά συνέπεια, υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τη μέση ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες στο 5,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 5,6%. Ειδικότερα για τη Βραζιλία, προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 4%), για την Κίνα 7,7% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8%) και για την Ινδία η πρόβλεψη υποβαθμίστηκε κατά 0,3%, στο 6,2%.

Αν και το βασικό σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για ομαλή προσαρμογή και μέτρια διόρθωση των κεφαλαιακών ροών προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προειδοποιεί ότι η εμπειρία του προηγούμενου έτους και η πρωτοφανής φύση των πολιτικών που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες συνεπάγονται απότομη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις μεγαλύτερες οικονομίες – ακόμη και κατά 200 μονάδες βάσης. "Στο σενάριο της ανεξέλεγκτης προσαρμογής, οι χρηματοοικονομικές εισροές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη και κατά 80% για αρκετούς μήνες", αναφέρει η έκθεση.  

Η βασική γραμμή της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως, είναι πως στη διεθνή οικονομία συντελείται μία ουσιώδης αλλαγή με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να παίρνουν και πάλι τα ηνία της ανάπτυξης, καλύπτοντας το κενό από την επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. "Όποιος κι αν είναι ο αρνητικός αντίκτυπος από το tapering, θα αντισταθμιστεί από την ισχυρότερη ανάπτυξη στις χώρες υψηλού εισοδήματος" αναφέρει ο Andrew Burns, που υπογράφει την έκθεση και συμπληρώνει: "Δεν είναι ένα καταστροφικό σενάριο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v