Θέτει υποψηφιότητα για την Κομισιόν ο Μπαρνιέ

Εδώ και μήνες ο Μισέλ Μπαρνιέ θεωρείται ως πιθανός υποψήφιος από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνει δημοσίως το ενδιαφέρον του.

Θέτει υποψηφιότητα για την Κομισιόν ο Μπαρνιέ

Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Εάν με επιλέξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είμαι έτοιμος να δεσμευτώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro. Εδώ και μήνες ο Μπαρνιέ θεωρείται ως πιθανός υποψήφιος, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Όπως δήλωσε, εάν επιλεγεί, οι προτεραιότητές του θα είναι η διεύρυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε τομείς όπως η βιομηχανική στρατηγική, οι υποδομές, η ενιαία αγορά, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση στα τέλη Μαΐου. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον υποψήφιο που θα τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αποτελέσματα των εκλογών. Το νέο σώμα πρέπει στη συνέχεια να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 751 βουλευτών.

Σημειώνεται πως οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην σημερινή ευρωβουλή, έχουν ορίσει ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ενώ από τους Φιλελεύθερους τα ονόματα που «παίζουν» είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφσταντ και ο φινλανδός Όλι Ρεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v