Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alcoa:Πρόστιμο $384 εκατ. για τις μίζες στο Μπαχρέιν

Μεγάλη η καμπάνα για την αμερικανική εταιρεία αλουμινίου. Στο φως το δίκτυο των offshore λογαριασμών και των επιχειρήσεων με τις οποίες δόθηκαν οι μίζες στο Μπαχρέιν.

Alcoa:Πρόστιμο $384 εκατ. για τις μίζες στο Μπαχρέιν

Σε συμβιβασμό ύψους 384 εκατ. δολ. προχώρησε η Alcoa World Alumina, ενώ παραδέχθηκε ότι διατηρούσε δεσμούς με τον «διεθνή διεφθαρμένο υπόκοσμο». Η εταιρεία – κοινοπραξία την οποία ελέγχει η αμερικανική Alcoa – παραδέχθηκε τις κατηγορίες βάσει των οποίων κατέβαλε εκατομμύρια δολάρια σε μεσάζοντα στο Λονδίνο τα οποία διοχετεύθηκαν σε αξιωματούχους αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Alcoa με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιλαμβάνει και τη διευθέτηση σχετικών κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), ενώ επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τέτοια αδικήματα. 

Η Alcoa World Alumina παραδέχθηκε ότι το 2004 με παράτυπο τρόπο εξασφάλισε μακροπρόθεσμη συμφωνία για την προσφορά αλουμίνας στην Alba, την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία αλουμινίου του Μπαχρέιν,  με επιχειρήσεις - βιτρίνες που ανήκαν στο μεσάζοντα του Λονδίνου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι μέσω αυτής της δομής ο μεσάζοντας είχε δυνατότητα αυξήσει την τιμή τους αλουμίνας κατά 188 εκατ. δολ. την περίοδο 2005 -2009, με τα οποία μεταξύ άλλων κατέβαλε αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους του Μπαχρέιν.

Για την καταβολή αυτών των πληρωμών, χρησιμοποιήθηκαν “offshore τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά και λογαριασμοί με ψευδή στοιχεία” σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v