Μακρά περίοδο με χαμηλό πληθωρισμό αντιμετωπίζει πιθανότατα η ευρωζώνη, και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει όποια δράση χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την έναρξη της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε λίγο νωρίτερα το βασικό επιτόκιο του ευρώ σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, όπως αναμενόταν ευρύτατα στις αγορές.
Πολλοί παρατηρητές εκτιμούσαν εξαρχής ότι ο κ. Ντράγκι, στην εξέλιξη της συνέντευξής του, θα σηματοδοτήσει πρόσθετες κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας στο άμεσο μέλλον, καθώς η νέα μείωση των τιμών τον Δεκέμβριο έχει αυξήσει τους κινδύνους αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Ο κ. Ντράγκι ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου ευχόμενος Καλή Χρονιά στους δημοσιογράφους και αμέσως καλωσόρισε τη Λετονία στην ευρωζώνη. Η χώρα έγινε το 18ο μέλος της ευρωζώνης με το νέο έτος.
Οι κίνδυνοι στον πληθωρισμό
Εν συνεχεία, ο κεντρικός τραπεζίτης μπήκε πράγματι αμέσως στο ψητό τονίζοντας ότι η ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότατα έχει έλθει αντιμέτωπη με μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να παραμείνουν υποτονικές και οι πληθωριστικές προσδοκίες ευρέως ευθυγραμμισμένες,» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός για μακρά περίοδο, συμπλήρωσε, και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη «διευκολυντική» της στάση στη νομισματική πολιτική.
Επαναβεβαίωσε επίσης τις «πιστωτικές προθέσεις» της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα «για παρατεταμένη περίοδο». Τόνισε μάλιστα αρκετές φορές ότι η δέσμευση της ΕΚΤ για την πιστωτική πρόθεση (forward guidance) εκφράστηκε αυτήν τη φορά πολύ πιο έντονα από τα μέλη του συμβουλίου.
Επανέλαβε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βάλει στο τραπέζι για μελέτη «όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Συνεχίζοντας την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης θα συνεχίσει τη βραδεία ανάκαμψή της το 2014 και το 2015.
Σχολίασε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ήταν αναμενόμενος και τόνισε ότι οι κίνδυνοι στη σταθερότητα τιμών είναι υπολογισμένοι. Προσδιόρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι ανόδου των τιμών λόγω των τιμών εμπορευμάτων καθώς και πτώσης εξαιτίας αποδυνάμωσης στην οικονομική δραστηριότητα.
Τόνισε πάντως στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι η ΕΚΤ δεν διαβλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού. «Σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν περιμένουμε αποπληθωρισμό όπως εκείνος που επικράτησε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του '90».
Οι απαντήσεις στους δημοσιογράφους
Σε άλλη ερώτηση του ρεπόρτερ της WSJ, για το «ποια εργαλεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ» για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι απάντησε μάλλον αόριστα: "Διαθέτουμε πολλά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και η επιλογή θα εξαρτηθεί από το ποιος κίνδυνος εν τέλει θα εμφανιστεί».
Ο κεντρικός τραπεζίτης ερωτήθηκε επίσης κατά πόσον θεωρεί ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει λήξει, ιδιαίτερα μετά το εντυπωσιακό πρόσφατο ράλι τιμών στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.
«Είμαι πολύ επιφυλακτικός» απάντησε. Τόνισε ότι η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει άνω του 12%. «Η ανάκαμψη υπάρχει, αλλά είναι πολύ αδύναμη, μετριοπαθής, εύθραυστη». Εξακολουθούν να υπάρχουν χρηματοπιστωτικοί, οικονομικοί, πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι «που μπορούν εύκολα να υπονομεύσουν μια τέτοια ανάκαμψη». Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι νικήσαμε, σημείωσε.
Δημοσιογράφος από τη Σουηδία έθεσε την εξής ερώτηση: Μπορεί να ξεμείνει ποτέ η ΕΚΤ από κεφάλαια; Ο κ. Ντράγκι απάντησε: «Τεχνικώς όχι... Έχουμε άφθονους πόρους για να αντιμετωπίσουμε κάθε έκτακτη κατάσταση».
Η ομιλία και οι απαντήσεις του κ. Ντράγκι θεωρείται ότι κινούνται στο ίδιο κλίμα και με αυτό της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου. Οι αγορές εκλαμβάνουν τις δηλώσεις ως σχετικά «ήπιες» και το ευρώ αντιδρά αρνητικά με πτώση στο 1,3570 δολ. από 1,36 πριν από την έναρξη της ομιλίας.