Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν οι αγορές από ΕΚΤ και ΒοΕ

Σε αντίθετη τροχιά οι δύο κεντρικές τράπεζες. Η απροσδόκητη ανάκαμψη της Βρετανίας και οι νέες αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Τα σενάρια για τις σημερινές αποφάσεις σε ΕΚΤ και ΒοΕ.

Τι περιμένουν οι αγορές από ΕΚΤ και ΒοΕ

Με έντονο ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κυρίως τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι καθώς η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο αλλάζει τα δεδομένα για τη νομισματική πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 14:45 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα (στις 14:00) ανακοινώνεται η αντίστοιχη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Και οι δύο κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μην προχωρήσουν σε κάποια κίνηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Οι αναλυτές, όμως, εκτιμούν πως τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ μπορεί να σηματοδοτήσουν νέες κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

Ο Μάριο Ντράγκι καλείται να δώσει απαντήσεις για τη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη που πλέον διαμορφώνεται στο 0,8%, σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο του 2%.  Η Τράπεζα της Αγγλίας, όμως, αντιμετωπίζει ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό καθώς η ανάκαμψη στη Γηραιά Αλβιόνα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 7,4%. Έτσι, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΒοΕ μπορεί να οδηγηθεί ταχύτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί στην πρώτη αύξηση επιτοκίων. Παραδοσιακή στρατηγική της ΒοΕ είναι να μην εκδίδει συγκεκριμένη εκτενέστερη ανακοίνωση σε κάθε της συνεδρίαση. Αρκετοί αναλυτές, όμως, θωερούν πως δεδομένων των συνθηκών η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αλλάξει σήμερα τις συνήθειές της ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επερχόμενη σύσφιγξη της μελλοντικής πολιτικής. 

Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει από τη σύνοδο του Δεκεμβρίου ότι δεν θα υπάρξουν σύντομα νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Έκτοτε, όμως, υπήρξε η νέα έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού που θα κληθεί να σχολιάσει. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάζεται να παραμείνει σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού» εξηγεί ο Tom Rogers του EY Eurozone Forecast. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη κατά του αντιπληθωρισμού. Τελικά αυτό θα σημαίνει ποσοτική χαλάρωση - αγορές κρατικών ομολόγων» υποστηρίζει ο Λόρενς Μάτκιν, της BNP Paribas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v