Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα κατά της Novartis στην Ιαπωνία

Πρωτοφανής η κίνηση του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας. Επί τάπητος οι "μαγειρεμένες" κλινικές μελέτες για το φάρμακο κατά της αρτηριακής πιέσεως Diovan.

Εισαγγελική έρευνα κατά της Novartis στην Ιαπωνία

Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με τις πρακτικές marketing βρίσκεται η Novartis. Το υπουργείο Υγείας της χώρας κατέθεσε μήνυση εναντίον της ελβετικής φαρμακευτικής αναφορικά με τον τρόπο προώθησης ενός συγκεκριμένου φαρμάκου κατά της αρτηριακής πίεσης. Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας δηλώνουν σύμφωνα με τους Financial Times πως είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσουν σε τόσο δραστικό βήμα για υπόθεση παραπλανητικής διαφήμισης από φαρμακευτική εταιρεία.

Η υπόθεση αφορά το φάρμακο Diovan. Αρκετά ιαπωνικά πανεπιστήμια που είχαν διεξάγει έρευνες για το Diovan ανακάλεσαν τα συμπεράσματά τους κάνοντας λόγο για νοθευμένα κλινικά στοιχεία. Η Novartis απέδωσε το θέμα σε ανάρμοστη συμπεριφορά ενός υπαλλήλου που είχε εμπλοκή σε όλες τις έρευνες, αλλά δεν δέχεται εμπλοκή της διοίκησης με σχετική απόφαση «μαγειρέματος» των στοιχείων. Συγκεκριμένα, εξηγεί πως ένας υπάλληλος συμμετείχε στις πανεπιστημιακές έρευνες χωρίς να δηλώσει τη σχέση του με την εταιρεία – γεγονός που συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.

Ωστόσο, σημειώνει ότι αποτελεσματικότητα του Diovan δεν αμφισβητείται και τονίζει ότι αυτό αποδεικνύεται από άλλες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ορισμένα νοσοκομεία της Ιαπωνίας έχουν σταματήσει από τον προηγούμενο χρόνο να συνταγογραφούν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Η Novartis με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της  δηλώνει πως θα αντιμετωπίσει το θέμα «πολύ σοβαρά» και δεσμεύεται να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές. «Ζητούμε συγνώμη από τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους γιατρούς και τον ιαπωνικό λαό για αυτή τη μεγάλη αναστάτωση» αναφέρει.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v