Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Σταδιακή η έξοδος από το QE

H πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed εξέφρασαν την άποψη πως η χρησιμότητα των αγορών στοιχείων ενεργητικού υποχωρεί όσο συνεχίζεται το πρόγραμμα.

Fed: Σταδιακή η έξοδος από το QE

Τα πρακτικά της σύσκεψης της Fed στις 18 και 19 Δεκεμβρίου δείχνουν πως η πλειοψηφία των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας είχε την άποψη πως τα οφέλη από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, βλέποντας την λήξη στο δεύτερο μισό του 2014.

Στα πρακτικά περιλαμβάνεται έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αξιωματούχους της τράπεζας για το κόστος και τα οφέλη του προγράμματος .Με βάση την έρευνα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων έκρινε πως η οριακή χρησιμότητα των αγορών υποχωρεί όσο συνεχίζεται το πρόγραμμα.

Στην ίδια έρευνα τα περισσότερα μέλη της Fed υποστήριξαν πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Παράλληλα, τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής FOMC ήθελαν να προχωρήσει σταδιακά και με προσοχή η διαδικασία περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου να περιορίσει κατά 10 δισ. δολάρια τις μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού, στα 75 δισ. δολάρια. 

Ορισμένα από τα δέκα μέλη της Επιτροπής "εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο μιας ακούσιας σύσφιξης στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες αν η μείωση του ρυθμού στις αγορές στοιχείων ενεργητικού παρερμηνευτεί ως μια ενδεχόμενη πρόθεση της επιτροπής για απόσυρση της νομισματικής στήριξης γρηγορότερα από ότι αναμενόταν".

"Κατά συνέπεια, πολλά μέλη έκριναν ότι η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά στην πρώτη κίνηση για την μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού και πως πρέπει να δείξει πως οι επόμενες μειώσεις θα γίνουν με μετρημένα βήματα" σημειώνεται στα πρακτικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v