Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη:Αιφνιδιαστική μείωση πληθωρισμού στο 0,8%

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,8%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος στο 0,9%.

Ευρωζώνη:Αιφνιδιαστική μείωση πληθωρισμού στο 0,8%

Επανέρχονται οι ανησυχίες για την ευάλωτη ανάκαμψη της ευρωζώνης με την αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,8% ενώ τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός άγγιζε το 0,9%. 

Επισημαίνεται ότι από τον Οκτώβριο, όταν ο πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 1% αγγίζοντας το 0,7%, υπάρχει μία ευρύτερη συζήτηση στην ευρωζώνη για τον κίνδυνο αποπληθωριστικών πιέσεων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε μειώνοντας το επιτόκιο του ευρώ σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,25%. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αποπληθωρισμού ούτε επείγουσα ανάγκη για μία ακόμη μείωση επιτοκίων προσθέτοντας ωστόσο, πως είναι κρίσιμο να αποφευχθεί το σενάριο παραμονής του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 1% για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα, ενισχύθηκε στο 1,8% το Δεκέμβριο από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών παραγωγού όμως, μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, αγγίζοντας το -1,2%. Πλέον, ο πληθωρισμός παραγωγού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το -1,3% του Οκτωβρίου που είναι χαμηλό 4ετίας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v