Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρώτη μεταμνημονιακή δημοπρασία της Ιρλανδίας

Στόχος τουλάχιστον τα 3,75 δισ. ευρώ, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία. Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον. Δημοπρασία-ορόσημο για την Ιρλανδία και την ευρωζώνη περιμένουν οι αναλυτές.

Η πρώτη μεταμνημονιακή δημοπρασία της Ιρλανδίας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγων της Ιρλανδίας σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αναφέρει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ για τα 10ετή ομόλογα που θα διαθέσει σήμερα Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Διαθεσίμων της Ιρλανδίας.

«Η απόδοση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει οριακά το 3,5%» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Η Ιρλανδία δεν έχει δώσει ενδείξεις για το μέγεθος της έκδοσης, αλλά πηγή αποκαλύπτει στο Reuters ότι η καθοδήγηση πλησιάζει τα 3,75 δισ. ευρώ».

Επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων μειώνονται σταθερά από το 15% του 2011 και πλέον βρίσκονται σε επίπεδα κατώτερα από εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας «που δεν έχουν βιώσει την ντροπή ενός κρατικού πακέτου στήριξης» σχολιάζει το πρακτορείο. Η σημερινή δημοπρασία θα είναι η πρώτη για το Δουβλίνο μετά τον Μάρτιο του 2013, όταν άντλησε 5 δισ. ευρώ από 10ετείς τίτλους στην πρώτη δοκιμή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της χώρας.

«Αναμένουμε σημαντική ζήτηση και η έκδοση αναμένεται να υπερκαλυφθεί», αναφέρει ο αναλυτής της Cantor Fitzgerald LP στο Δουβλίνο, Ryan McGrath. «Το πιθανότερο είναι ότι η προσφορά θα υπερκαλυφθεί και θα υπάρξει ένα σημαντικό ορόσημο για την Ιρλανδία και τελικά για την ευρωζώνη» υποστηρίζει ο Dermot O’Leary της Goodbody Stockbrokers από το Δουβλίνο και συμπληρώνει: «Από πλευράς χρηματοδότησης, η Ιρλανδία ήδη βρίσκεται σε άνετη θέση, αλλά η δημοπρασία αφορά περισσότερο την επιστροφή της σε κανονικές συνθήκες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v