Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 2,5 ετών ο ΡΜΙ μεταποίησης

Ανεβάζει ταχύτητα ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης. Ο δείκτης ΡΜΙ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011. Βασική πηγή ανησυχίας η Γαλλία

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 2,5 ετών ο ΡΜΙ μεταποίησης

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011 αναρριχήθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης το Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Βασικό μελανό σημείο είναι η Γαλλία, όπου τα στοιχεία εξακολουθούν να απογοητεύουν.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης ενισχύθηκε στο 52,7 το Δεκέμβριο από 51,6 τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Markit. «Υπάρχουν αναφορές για περαιτέρω ανάπτυξη των νέων παραγγελιών, των εξαγωγών και αποθεμάτων, που σημάνει ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια καλή αρχή το 2014» υποστηρίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit και συμπλήρωσε: "Είναι πιθανό ο μεταποιητικός κλάδος να καθοδηγήσει μία ουσιαστική, αν και ήπια, ανάκαμψη στην ευρύτερη οικονομία". 

Στη Γερμανία, ο δείκτης άγγιξε το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2011. Συγκεκριμένα, αναρριχήθηκε στο 54,3 από 52,7 το Νοέμβριο καταγράφοντας ανοδική πορεία επί 6 διαδοχικούς μήνες.

Η μεγαλύτερη θετική έκπληξη προέρχεται μάλλον από την Ιταλία, όπου ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 αγγίζοντας το 53,3 από 51,4 τον προηγούμενο μήνα. Τα τελικά στοιχεία για την Ιταλία ξεπερνούν όλες τις προβλέψεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο διαμόρφωση του ιταλικού ΡΜΙ στο 51,8.

Αντιθέτως στη Γαλλία ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 47 Δεκέμβριο από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι η αρχική ένδειξη για το Δεκέμβριο ήταν αρχικά υψηλότερη, στο 48,1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v