Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fiat: Deal $4,35 δισ. για τον έλεγχο της Chrysler

Με ένα μεγάλο deal στην αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά το 2014. Η Fiat αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Chrysler Group σε μία συμφωνία 4,35 δισ. δολ. Το σχέδιο Μαρκιόνε για απεξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά.

Fiat: Deal $4,35 δισ. για τον έλεγχο της Chrysler

Συμφωνία για την πλήρη εξαγορά της Chrysler πέτυχε η Fiat, τερματίζοντας έτσι τις έντονες διαπραγματεύσεις του Σέρτζιο Μαρκιόνε που κατά τον τελευταίο χρόνο προσπαθούσε να συνδυάσει τους πόρους των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Έτσι, η Fiat εξαγοράζει το εναπομείναν 41,46% της Chrysler Group έναντι 4,35 διs. δολ.

«Η συμφωνία επιβεβαιώνει τις άριστες ικανότητες του κ. Μαρκιόνε για επίτευξη συμφωνιών» επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι ανέλαβε το τιμόνι της Fiat «προ δεκαετίας, όταν η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν στριμωγμένη στη γωνία». Οι αναλυτές ωστόσο δεν είναι πεπεισμένοι για την επιτυχία του εγχειρήματος κυρίως ως προς το βασικό στόχο που είναι να μειωθούν οι ζημίες της Fiat στη Γηραιά Ήπειρο.

«Το σχέδιο του Μαρκιόνε εξαρτάται από την ικανότητα των δύο ομίλων να μοιραστούν τεχνολογία, ρευστότητα και δίκτυα πωλήσεων» εξηγεί και το Reuters. «Τώρα γίνεται όλο και πιο αμερικανική εταιρεία, επειδή στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιταλία οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες» δηλώνει ο Αντρέα Γκουριτσίν, του Bicocca University και συμπληρώνει: «Η Fiat έχει ήδη χάσει πολλές από τις θέσεις της στην ευρωπαϊκή αγορά και δεν θα είναι εύκολο να το ανακτήσει αυτό».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Μαρκιόνε, διευθύνων σύμβουλος και των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, διαπραγματευόταν εδώ και καιρό με τη Veba, μεγαλομέτοχο που απειλούσε ότι θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή του ποσοστού της. Με τη συμφωνία αυτή, ο Μαρκιόνε αποφεύγει το δρόμο της δημόσιας εγγραφής και θα προσπαθήσει να μειώσει περισσότερο την εξάρτηση της Fiat από την ευρωπαϊκή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v