Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βλέπει» και Bitcoin το ΧΑΚ

Εταιρεία που σχετίζεται με την παραγωγή και χρήση του εικονικού νομίσματος έχει δραστηριοποιηθεί πρόσφατα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την απόκτηση ρυθμιστικής «στέγης».

«Βλέπει» και Bitcoin το ΧΑΚ
Την εισαγωγή νέων προϊόντων μεταξύ των οποίων και το εικονικό χρήμα Bitcoin εξετάζει το κυπριακό χρηματιστήριο, στην προσπάθεια του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τις δραματικές εξελίξεις του 2013, μεταδίδει το Stockwatch.

Η απώλεια της δεύτερης μεγαλύτερης δημόσιας εταιρείας – της Λαϊκής– και η μη διαπραγμάτευσης της Τρ. Κύπρου από τα μέσα Μαρτίου έχουν καταστήσει δύσκολη την πορεία του κυπριακού χρηματιστηρίου, που αναζητά εναλλακτικές επιλογές.

«Το 2013 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος», αναφέρει στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του χρηματιστηρίου Νώντας Μεταξάς.

«Το ΧΑΚ πλήρωσε βαρύτατο τίμημα λόγω της κατάστασης της οικονομίας η οποία ήταν εκτός ελέγχου του χρηματιστηρίου», ανέφερε.

Ο κ. Μεταξάς αναφέρει ότι οι μετοχές της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου ήταν οι πιο σημαντικοί τίτλοι.

«Ωστόσο το ΧΑΚ εδώ και καιρό έκανε εναλλακτικούς χειρισμούς γα να διαφοροποιήσει τα προϊόντα που προσφέρει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν εφαρμοστεί οι νέες πρωτοβουλίες του ΧΑΚ με πιο γνωστή τη ΝΕΑ αγορά του χρηματιστηρίου με τη συμμετοχή 15 εταιρειών και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Επίσης, συνέχισε, μελετούνται νέοι θεσμοί όπως το χρηματιστήριο παραγώγων και εμπορευμάτων και διάφορα άλλα που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά, για την αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεων στα εισοδήματα του ΧΑΚ έχουν εισαχθεί και διάφορες άλλες δράσεις όπως είναι η τήρηση μητρώου μη εισηγμένων εταιρειών καθώς και μια ριζική μελέτη του τρόπου λειτουργίας του ΧΑΚ περιορίζοντας στο ελάχιστο θεσμούς όπως είναι οι υπερωρίες παρόλο που το χρηματιστήριο λειτουργεί με βάση το ωράριο του ιδιωτικού τομέα.

Ενδιαφέρον το Bitcoin

Σε πρόσφατο του άρθρο στον Πολίτη, ο κ. Μεταξάς ανέφερε ότι μεταξύ των νέων προϊόντων που εξετάζονται είναι και το ψηφιακό χρήμα Bitcoin.

Εταιρεία που σχετίζεται με την παραγωγή και χρήση του εικονικού νομίσματος έχει δραστηριοποιηθεί πρόσφατα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την απόκτηση ρυθμιστικής «στέγης».

Σχολιάζοντας τη δραστηριοποίηση του Bitcoin στην Κύπρο, ο κ. Μεταξάς αναφέρει στη StockWatch ότι είναι πολύ ενδιαφέρον θεσμός και θα πρέπει να μελετηθεί από όλες τις πτυχές του.

«Είναι θέμα που χρήζει διεξοδικής μελέτης και στάθμισης όλων των δεδομένων», σημείωσε αναφέροντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για το ρόλο του ΧΑΚ».

Ιδιωτικοποιήσεις

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται δεν αφήνει αδιάφορο το χρηματιστήριο.

Εάν ιδιωτικοποιηθούν ημικρατικοί οργανισμοί είναι μονόδρομος η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο διότι, σημείωσε, «με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται δυνατότητες στον στρατηγικό επενδυτή.

Διασφαλίζεται επίσης μέσω του χρηματιστηρίου η δυνατότητα στο εγχώριο κεφάλαιο αλλά και του απλού πολίτη και πάνω απ' όλα διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η διαφάνεια».

«Σε μια εποχή που ο πολίτης είναι εξαιρετικά δύσπιστος, η απάντηση στις ανησυχίες του είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφάνεια», τόνισε.

Το κυπριακό χρηματιστήριο είχε αποφασιστεί το 2011 ότι θα ιδιωτικοποιηθεί και είχε υπολογιστεί από το υπουργείο οικονομικών ότι αξίζει τουλάχιστον €20 εκ.

Ο κ. Μεταξάς ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου είναι θέμα πολιτικό.

«Σήμερα το ΧΑΚ με τα προβλήματα που βιώνει, έχει περιορισμένη αξία», σημείωσε προσθέτοντας ότι «πρέπει να δοθεί χρόνος στο ΧΑΚ να αναπτύξει τα αναπτυξιακά του προγράμματα και να αποκτήσει την αξία που του αρμόζει».

«Σε τέτοια περίπτωση, σημείωσε, θα είναι εφικτό και επιθυμητό η εισαγωγή του ΧΑΚ στο ΧΑΚ», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v