Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος κρατικοποίησης για τη Monte Paschi

Η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου κινδυνεύει να κρατικοποιηθεί. Ο βασικός μέτοχος απέρριψε σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Απειλούν με παραίτηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Κίνδυνος κρατικοποίησης για τη Monte Paschi

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της κρατικοποίησης βρίσκεται η Banca Monte dei Paschi di Siena καθώς απέτυχε η ύστατη προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Οι μέτοχοι της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας απέρριψαν το σχέδιο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και ανέβαλαν τις σχετικές αποφάσεις για το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ενδέχεται ακόμη και να παραιτηθούν μετά την πρωτοφανή σύγκρουση της διοίκηση με το βασικό μέτοχο της τράπεζας, που δεν είναι άλλος από ένα φιλανθρωπικό τραπεζικό ίδρυμα το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πολιτικό κόσμο της Τοσκάνης.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στη Ρώμη όπου τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και η κεντρική τράπεζα της χώρας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Η MPS είναι η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο και χρειάζεται να βρει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 4,1 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει την κρατική στήριξη που έλαβε στις αρχές του έτους, εάν θέλει να αποφύγει την κρατικοποίηση. Η αύξηση κεφαλαίων που προτάθηκε από τη διοίκηση είναι μέρος ενός σκληρού σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας που έγινε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να υπάρξει το πράσινο φως και από τις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λέτα δήλωσε πως προτεραιότητα είναι να επιστραφούν τα χρήματα στους φορολογούμενους πολίτες, τονίζοντας όμως, ότι στόχος δεν είναι η κρατικοποίηση της τράπεζας. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενθαρρύνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν λύση.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Αλεσάντρο Προφούμο δήλωσε πως ο ίδιος και ο διευθύνων σύμβουλος θα αποφασίσουν τον επόμενο μήνα εάν θα παραιτηθούν

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v