Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Τέλος στο 17μηνο σερί μείωσης μισθών

Ο συνδυασμός αυξημένων εταιρικών κερδών και «σφιχτής» αγοράς εργασίας (η ανεργία παραμένει στο 4%), ενθαρρύνει τις εταιρείες να αυξήσουν τις αμοιβές.

Ιαπωνία: Τέλος στο 17μηνο σερί μείωσης μισθών

Οι μισθοί στην Ιαπωνία σταμάτησαν ένα 17μηνο σερί μείωσης, σημάδι ότι ο ιδιωτικός τομέας αρχίζει να λαμβάνει υπόψη τις προτροπές του πρωθυπουργού της χώρας να πληρώνονται καλύτερα οι υπάλληλοι.

Από τότε που ο Shinzo Abe ξεκίνησε την προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τον αποπληθωρισμό, σχεδόν ένα χρόνο πριν, τόνισε ότι η αύξηση του βασικού μισθού (εξαιρουμένων μπόνους και υπερωριών) είναι κρίσιμη για να δημιουργηθεί ο «ενάρετος κύκλος» που θα τονώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά οι μισθοί υποχωρούσαν κάθε μήνα, με αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να μειώνονται, δεδομένου ότι οι τιμές στα προϊόντα ακολούθησαν ανοδική πορεία.

Το Νοέμβριο, ωστόσο, οι προγραμματισμένες πληρωμές ανά εργαζόμενο έμειναν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με αυτά που ήταν ένα χρόνο πριν. Εξαιρουμένων των συνεπειών του Μαρτίου του 2011, οπότε έγινε ο καταστροφικός σεισμός, είναι η καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008.

Τα στοιχεία, γράφουν οι Financial Times, δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυξημένων εταιρικών κερδών και «σφιχτότερης» αγοράς εργασίας (η ανεργία παραμένει στο 4%), ενθαρρύνει τις εταιρείες να αυξήσουν τις αμοιβές, δηλώνει ο Masamichi Adachi, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan στο Τόκυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v